Povodom Međunarodnog dana arhiva, u predvorju zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru, svečano je otvorena izložba “Povijest Roma na bjelovarsko-bilogorskom području”, autora dr. sc. Danijela Vojaka.

Državni arhiv u Bjelovaru već petnaest godina obilježava Međunarodni dan arhiva, s ciljem približavanja arhivske građe građanima.

„Dvadeset godina se bavim poviješću Roma. Među prijateljima, istaknuo bih Gorana Đorđevića, koji je bio jedan od mojih motiva za pokretanje ovakvog kulturnog događaja. Povijest Roma na ovom području je integralni dio povijesti hrvatskog naroda. Tijekom svoje karijere imao sam nekoliko prilika postaviti izložbu, no ova je posebno izazovna jer smo istraživanje lokalizirali na bjelovarsko-bilogorsko područje, jedno od prvih naseljenih područja Roma u Hrvatskoj još u prvoj polovici 15. stoljeća. Danas, više od šest stoljeća kasnije, povijest Roma na ovom području neizostavan je dio cjelokupne povijesti, s njihovim doprinosima u kulturnom, gospodarskom i političkom životu“, rekao je dr. sc. Danijel Vojak na otvorenju.

Vojak je naglasio da je povijest Roma, kao i povijest mnogih drugih naroda, obilježena progonima, stradanjima i pokušajima asimilacije, posebno tijekom Drugog svjetskog rata. Unatoč tome, Romi su se uspjeli održati i nastaviti doprinositi društvu.

„Ova izložba prikazuje koliko su Romi kroz povijest bili integrativni dio društva na ovom području. Današnji Romi doprinose kulturnom, gospodarskom i društvenom razvitku Hrvatske. Pozivam vas da tijekom razgledavanja izložbe pokušate zapamtiti ključne događaje i datume te ih usporedite s povijesnim procesima šireg hrvatskog naroda“, dodao je Vojak.

Posjetitelji imaju priliku koristiti QR kodove kako bi dobili dodatne materijale i izvore, te saznali više o povijesti Roma na ovom području, uključujući priče o caru Franji Josipu i njegovoj interakciji s Romima, kao i hrabrim Romima u Domovinskom ratu.

„U planu je proširenje ove izložbe i njeno prikazivanje u drugim dijelovima županije, s naglaskom na edukativni karakter, posebno u osnovnim i srednjim školama. Cilj nam je da povijest, kultura i jezik Roma postanu integrativni dio kurikuluma nastave u Hrvatskoj“, istaknuo je Vojak.

Uoči otvorenja izložbe, potpisan je ugovor o suradnji između Državnog arhiva u Bjelovaru i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, s naglaskom na razvoj znanstvenih i stručnih projekata i programa.

Izložba će biti otvorena do 14. srpnja 2024. godine, a može se posjetiti radnim danom od 7 do 15 sati u predvorju zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru.