Foto/Ministarstvo unutarnjih poslova RH

Kako se broj kamera na prometnicama povećava, vozači postaju kreativniji u izbjegavanju njihova snimanja. Međutim, takvi trikovi nisu uvijek uspješni, a ni isplativi. Naime, prema zakonu, registarske pločice moraju biti jasno vidljive i čitljive, a vozači koji pokušavaju izbjeći tu obvezu suočavaju se s novčanim kaznama, prenosi Večernji list

Odredba čl. 244. st. 4. i 7. Zakona o sigurnosti prometa na cestama jasno propisuje da pločice na vozilu moraju biti postavljene tako da se dobro vide i da će se novčanom kaznom od 30 eura kazniti vozač vozila na kojem su pločice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive, piše Revija HAK. 

Također, novčanom kaznom u iznosu od 660 do 1990 eura kaznit će se za prekršaj pravna ili fizička osoba obrtnik ako na vozilu nema propisan broj pločica ili na kojem su te pločice postavljene tako da se dobro ne vide ili nisu čitljive. 

Što bi značilo da registarske pločice nisu čitljive? Ako se iz neposredne blizine ne može odrediti o kojim se brojkama i slovima radi na tablici, bez obzira na to je li do toga došlo vozačevom namjernom ili nenamjernom greškom. Dakle, ako vam se pločice, primjerice, zamažu blatom, bljuzgavicom ili na bilo koji drugi način, bolje ih očistite, u suprotnom možete platiti kaznu. 

A sud je kod takvih stvari neumoljiv, neovisno o tome jeste li vi za volanom ili ne. Primjerice, Općinski sud u Požegi proglasio je 7. ožujka 2023. krivim okrivljenika obrtnika jer je dopustio ili omogućio vozaču, dakle drugoj osobi da upravlja teretnim vozilom na kojem stražnja registarska pločica nije bila čitka jer se na njoj nalazio sloj blata i prašine. Okrivljenik koji je proglašen krivim, nije bio za volanom, čak ni u vozilu. Također, to što je vozač tog vozila u svojstvu svjedoka iskazao da se radilo o studenom i da je padala kiša na čitavoj dionici na kojoj je prometovao, nije puno pomoglo, piše Večernji list