‘Strizivojna ima najdužu ulicu u Republici Hrvatskoj. To je Ulica braće Radića koja je duga 7,8 kilometara, a ime nosi od 1945. godine’, piše na internetskim stranicama općine Strizivojna koja je smještena u jugoistočnom dijelu Osječko-baranjske županije.

Kilometraža ove ulice zapravo varira od 7,2 do 8,6 kilometara ovisno o tome tko ju mjeri i što sve pod nju podrazumijeva, odnosno uključuje li u nju i naselje Soljak, piše punkufer.

Prema popisu stanovništva iz 2021. godine u Strizivojni živi oko 2000 stanovnika, a čak 70 posto u Ulici braće Radić. Ona obuhvaća 600-injak kućnih brojeva, a u njoj su smještena i sva važnija mjesta u općini – od škole preko ambulante do pošte, ljekarne i raznih trgovina.

Čak dva puta od nje duža je Slavonska avenija u Zagrebu. Točnije, duga je 18 kilometara što joj automatski dodjeljuje titulu najduže hrvatske ulice.

Ipak, Slavonska avenija koja se prostire od Savske ulice prema istoku do čvorišta Ivanja Reka češće se smatra zagrebačkom prometnicom nego ulicom u urbanističkom, sociološkom ili kulturološkom smislu, zbog čega je mnogi isključuju s ovih popisa.

Portal Grada Kaštela, pak, tvrdi da oni imaju najdužu hrvatsku ulicu.

‘Naime, Cesta dr. Franje Tuđmana, mnogim Kaštelanima poznata i kao Stara kaštelanska, gotovo točno pa dvostruko je duža od Ulice braće Radić’, pišu na portalu. Prema podacima Google Mapsa radi se o dužini nešto sitno preko 16 kilometara.

Isti napominju i kako je Cesta dr. Franje Tuđmana žila kucavica Kaštela te a s obzirom na podijeljenost grada na sedam manjih spojenih naselja uz obalu Kaštelanskog zaljeva (Sućurac, Gomilica, Kambelovac, Lukšić, Stari, Novi i Štafilić) ona predstavlja svojevrsni gradski centar, piše punkufer.