BILOgravel ponovno osvaja Bilogoru: Drugo izdanje s još više uzbuđenja i izazova

Nakon što je prošle godine održan prvi BILOgravel i pokazao potencijal privukavši skoro 100 sudionika koji su bili oduševljeni Bilogorom i zadovoljnih organizacijom utrke, 21. svibnja 2023. godine održat će se 2. BILOgravel.

Start i cilj utrke ostat će uz Vidikovac/Čardak u Velikom Trojstvu. Kružna ruta će bilogorskim vinogradima, poljima i šumama teći prema Malom Trojstvu, Šandrovcu, Ribnjačkoj, Bačkovici i natrag, kroz općine Veliko Trojstvo, Šandrovac i Velika Pisanica.

Maraton će se voziti rutama od 82 i 60 km. Organizatori ističu da je BILOgravel maraton popularan trend diljem svijeta, iako se obično voze na duljinama od 75 do 300 kilometara. Međutim, cilj ovog maratona je prvenstveno popularizirati biciklizam na Bilogori i potaknuti razvoj cikloturizma za domaće stanovnike i goste koji posjete Bilogoru.

– Bilogora je sve atraktivnija i idealna je za bicikliranje zbog svojih pitomih bregova, zato što nije dosadna, ne penješ se dva dana gore i onda sjuriš dolje, a i zbog šuma, rekao je jedan od organizatora, Igor Prka.

Osim maratona, održat će se i proljetna obiteljska biciklijada pod nazivom “ŠUMOM I DRUMOM”. Start maratona je zakazan za 11 sati kako bi i mladi sudionici koji kasno dođu kući u subotu mogli sudjelovati. Biciklijada će se održati od srednjoškolskog centra do Vidikovca u Velikom Trojstvu, gdje je start i cilj maratona.

– Vozit će se šumom i drumom jer smo željeli napraviti odmak od asfalta i provesti ljude i kroz šumu i kroz polja. Polja ćemo ovog puta zaobići zbog nemogućnosti vožnje jer je put strašno natopljen i blatan, ali ćemo proći po šumskom tvrdom šumskom putu. Duljina je ispod devet kilometara, svatko to može izvesti i nije neki problem, prije smo imali i duže biciklijade koje su djeca vozila bez problema, istaknuo je Prka.

Maraton će prolaziti kroz općine Veliko Trojstvo, Velika Pisanica i Šandrovac, koje su i pokrovitelji maratona. Cilj im je popularizirati turizam i biciklizam na svom području. Načelnik Općine Šandrovac, Dario Halauš, ističe da je biciklizam popularan, ali još uvijek nedovoljno.

– Ovom pričom nam je želja dodatno približiti ljudima koji ne žive u ovom kraju naš kraj u kojem živimo, ljepote samog bilogorskog kraja. Zahvaljujem se organizatorima što su odlučili graditi takvu priču i svoj hobi prezentirati u našem kraju i tako ostatku Hrvatske približiti naše ljepote, istaknuo je načelnik Općine Šandrovac Dario Halauš.

Cikloturizam je jedan od ključnih turističkih proizvoda na području Bjelovarsko-bilogorske županije, istaknuo je Marcel Medak, direktor Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. Prema njegovim riječima, već je ostvaren određeni napredak u razvoju cikloturizma, ali pravi razvoj dolazi s kapitalnim projektom koji je tek u začetku.

– Dosta je po pitanju razvoja cikloturizma napravljeno, jedan kapitalni projekt je tek u začetku, a paralelno s tim razvijamo i sustav kvalitete bike & bed za koji je baš nedavno Županija ponovno otvorila javni poziv. Pojavljuje se sve više interesa od strane smještajnih kapaciteta da uvode taj standard kako bi mogli sve ove goste koji će doći smjestiti prikladno, adekvatno i mislim da je to jedna dobra priča. Upravo tako zajedničkim radom i sinergijom dolazi do ozbiljnih pomaka u razvoju općenito turizma, ali posebno cikloturizma kao jednog od naših ključnih turističkih proizvoda, naglasio je Medak.

Dosad su na području Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar označene tri biciklističke staze, no planira se dodavanje nove, specifične staze koja će prolaziti poljskim i šljunčanim putovima umjesto prometnica. Direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, Ana Kelek, najavila je da će ta nova staza omogućiti turistima veći dodir s prirodom.

– Ne možemo se pohvaliti označenim stazama na području Bjelovarsko-bilogorske županije, uglavnom su to staze koje vode po prometnicama. Mi smo prijavili ove godine projekt na Hrvatsku turističku zajednicu, ali i prije samog odobrenja smo krenuli s označavanjem prve gravel staze od 80 kilometara. Ovih dana će početi označavanje tako da nam je to jedna od prednosti koje imamo ovdje, najavila je Kelek.