Devetnaesti Gospodarski sajam sira, meda i vrganja otvoren je u subotu u školsko-sportskoj dvorani u Grubišnom Polju, gdje tijekom dvodnevnog programa, 15. i 16. studenoga, sudjeluje više od stotinu izlagača iz svih dijelova Hrvatske. Organizatori su Grad Grubišno Polje, Turistička zajednica područja Južna Bilogora i Razvojna agencija AGRO, a ovogodišnje izdanje ponovno potvrđuje da je riječ o manifestaciji koja je tijekom gotovo dva desetljeća postala jedno od najznačajnijih okupljališta proizvođača autohtonih proizvoda u regiji.
Sajam je otvorio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je kao izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog sabora naglasio da ova manifestacija pokazuje gospodarsku živost lokalne zajednice. Istaknuo je da sajam svake godine raste te da velik broj izlagača potvrđuje njegovu reputaciju i važnost. Kako je poručio, proizvodi poput sira, meda i vrganja nose priču o lokalnoj tradiciji i znanju koje se prenosi generacijama, te stvaraju temelje za razvoj turizma i jačanje ruralnog gospodarstva.
Uz bogatu ponudu izlagača, prvi dan sajma obilježila je i kulinarska prezentacija glavnog jela koje potpisuje osječki chef Ivan Đukić. Jelo nazvano „Glavno jelo s Južne Bilogore“, pripremljeno od lokalnih namirnica, zamišljeno je kao gastronomski proizvod koji bi mogao ući u stalnu ponudu restorana i OPG-ova u regiji. Tijekom demonstracije Đukić je prikazao postupak pripreme – od punjenog pileta i temeljca do popečka od dvije vrste sira i kreme od vrganja – objašnjavajući zašto svaka namirnica ima svoje mjesto u receptu.
Direktorica Turističke zajednice Južna Bilogora Ivona Janota istaknula je da se ovakvim sadržajima želi povezati proizvodnja, gastronomija i turizam te stvoriti prepoznatljiv lokalni brend koji bi mogao privlačiti posjetitelje tijekom cijele godine. Sajam tako, osim izložbene uloge, dobiva i razvojnu dimenziju, budući da spaja proizvođače, ugostitelje i stručnjake.
Grubišnopoljski gradonačelnik Zlatko Pavičić naglasio je da je ove godine sudjeluje više od dvije trećine OPG-ova, što manifestaciji daje autentičnost. Kao važnu novost istaknuo je i sudjelovanje Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, čime se, rekao je, povezuje praktično iskustvo i struka. Na njihovu štandu posjetitelji mogu vidjeti rad studenata iz Bjelovarsko-bilogorske županije.
Organizatori su ove godine uveli i nekoliko programskih novina. Zabavni dio preseljen je u grijani šator na srednjoškolskom igralištu kako bi se u dvorani omogućilo više prostora za izlagače i prezentacije, a manifestacija je dobila i svoju maskotu – kravicu. U natjecanju u pripremi čvaraka, popularnoj Čvarkijadi koja se održava u nedjelju, prvi put se mogu okušati i zainteresirani pojedinci, a ne samo udruge.
Tijekom oba dana sajam se otvara u devet sati. Posjetitelje očekuju Bilogorski ručak s udrugama, priprema i degustacija domaćih štrukli, smotra folklora, edukativne radionice, izbor najboljih sireva, meda i izložbenog prostora te proglašenje majstora čvaraka. Dan otvaranja završava večernjim koncertom Mejaša.











