Mekane, mirisne i prozračne, punjene pekmezom, čokoladom ili jednostavno posute šećerom u prahu, krafne su klasik koji se ne propušta, osobito u vrijeme poklada. Pržene u dubokom ulju i prepoznatljive po zlatnoj korici i neizostavnom “prstenu” koji svjedoči o pravilno dignutom tijestu, krafne su omiljene u gotovo svakom domu.
Iako ih danas možemo pronaći u pekarama i trgovinama u bezbroj varijacija, domaće krafne ipak imaju poseban okus i vrijednost. Njihova priprema zahtijeva malo strpljenja, ali nagrada je miris koji ispuni kuću i užitak u svježim, toplim krafnama koje se tope u ustima.
Recept za klasične domaće krafne
Sastojci:
- 500 g glatkog brašna
- 250 ml mlakog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
- 50 g šećera
- 50 g maslaca (sobne temperature)
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- Prstohvat soli
- Naribana korica jednog limuna
- 1 žlica ruma (po želji)
- Ulje za prženje
- Pekmez, čokolada ili krema za punjenje
- Šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Kvasac razmutite u mlakom mlijeku s malo šećera i ostavite da se aktivira 10-15 minuta.
- U veliku posudu prosijte brašno, dodajte šećer, sol, naribanu limunovu koricu i po želji rum.
- Dodajte dignuti kvasac, žumanjke, cijelo jaje i omekšali maslac. Zamijesite glatko tijesto i mijesite ga najmanje 10 minuta (ručnim mikserom s nastavcima za tijesto ili rukama).
- Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
- Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i razvaljajte na debljinu od otprilike 1,5 cm.
- Čašom ili kalupom izrežite krugove i slažite ih na pobrašnjenu podlogu. Pokrijte i ostavite da se još jednom dižu 30 minuta.
- U dubokoj posudi ili fritezi zagrijte ulje na srednju temperaturu (oko 170 °C). Pržite krafne tako da ih najprije stavite u ulje gornjom stranom prema dolje. Poklopite posudu i pržite oko 2 minute, zatim ih okrenite i pržite još 1-2 minute dok ne dobiju zlatnu boju.
- Vadite krafne na papirnate ubruse kako bi se upio višak ulja.
- Po želji ih punite pekmezom, čokoladnim namazom ili kremom te pospite šećerom u prahu.
Krafne su najbolje dok su još tople, ali ako ih pospremite u kutiju ili prekrijete krpom, ostat će mekane i sljedeći dan. Bez obzira na to jedete li ih samostalno uz šalicu čaja ili kave, ili ih punite omiljenim nadjevima, jedno je sigurno – domaće krafne nikad ne razočaraju.