Mekane, mirisne i prozračne, punjene pekmezom, čokoladom ili jednostavno posute šećerom u prahu, krafne su klasik koji se ne propušta, osobito u vrijeme poklada. Pržene u dubokom ulju i prepoznatljive po zlatnoj korici i neizostavnom “prstenu” koji svjedoči o pravilno dignutom tijestu, krafne su omiljene u gotovo svakom domu.

Iako ih danas možemo pronaći u pekarama i trgovinama u bezbroj varijacija, domaće krafne ipak imaju poseban okus i vrijednost. Njihova priprema zahtijeva malo strpljenja, ali nagrada je miris koji ispuni kuću i užitak u svježim, toplim krafnama koje se tope u ustima.

Recept za klasične domaće krafne

Sastojci:

  • 500 g glatkog brašna
  • 250 ml mlakog mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca (ili 7 g suhog)
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca (sobne temperature)
  • 2 žumanjka
  • 1 cijelo jaje
  • Prstohvat soli
  • Naribana korica jednog limuna
  • 1 žlica ruma (po želji)
  • Ulje za prženje
  • Pekmez, čokolada ili krema za punjenje
  • Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

  1. Kvasac razmutite u mlakom mlijeku s malo šećera i ostavite da se aktivira 10-15 minuta.
  2. U veliku posudu prosijte brašno, dodajte šećer, sol, naribanu limunovu koricu i po želji rum.
  3. Dodajte dignuti kvasac, žumanjke, cijelo jaje i omekšali maslac. Zamijesite glatko tijesto i mijesite ga najmanje 10 minuta (ručnim mikserom s nastavcima za tijesto ili rukama).
  4. Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen.
  5. Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i razvaljajte na debljinu od otprilike 1,5 cm.
  6. Čašom ili kalupom izrežite krugove i slažite ih na pobrašnjenu podlogu. Pokrijte i ostavite da se još jednom dižu 30 minuta.
  7. U dubokoj posudi ili fritezi zagrijte ulje na srednju temperaturu (oko 170 °C). Pržite krafne tako da ih najprije stavite u ulje gornjom stranom prema dolje. Poklopite posudu i pržite oko 2 minute, zatim ih okrenite i pržite još 1-2 minute dok ne dobiju zlatnu boju.
  8. Vadite krafne na papirnate ubruse kako bi se upio višak ulja.
  9. Po želji ih punite pekmezom, čokoladnim namazom ili kremom te pospite šećerom u prahu.

Krafne su najbolje dok su još tople, ali ako ih pospremite u kutiju ili prekrijete krpom, ostat će mekane i sljedeći dan. Bez obzira na to jedete li ih samostalno uz šalicu čaja ili kave, ili ih punite omiljenim nadjevima, jedno je sigurno – domaće krafne nikad ne razočaraju.