O supružnicima Miodragu i Snježani Cjepanica iz Trnovitičkog Popovca koji su se s proizvodnjom i preradom voća počeli baviti prije pet godina već smo pisali, a predstavili smo njihov uzgoj borovnice, aronije i posebno šipka od kojeg proizvode nekoliko kvalitetnih i vrlo traženih proizvoda. Ovih dana pozornost na sebe skrenuli su podizanjem novog velikog nasada dunja i svojim planovima na širenju voćnjaka i povećanju prerade voća.

Novi voćnjak posadili su na površini od 2 hektara i ogradili ga solarnim čuvarem. Najveći dio voćnjaka, oko 1,5 hektar površine, zasađen je dunjama dok su na ostalom dijelu posadili šljive, kruške i jabuke. U novi nasad sveukupno s pripremom zemljišta, sadnicama, ogradom i solarnim čuvarom uložili su 45 tisuća eura, a povrat uloženog očekuju za 7 do 8 godina. O ulaganjima i planovima Miodrag Cjepanica nam je rekao:

– Posadili smo 640 sadnica dunje i to dvije vrste leskovačku i vranjsku, te dvije vrste kruške, tri vrste jabuke i tri vrste šljive plus 1.050 sadnica borovnice kao nadopunu postojećem nasadu. Uložili smo vlastiti novac uz državnu potporu od 15 tisuća eura od koje smo za sada dobili samo polovicu iznosa. Dunje, jabuke, kruške i šljive koristit ćemo za proizvodnju rakije, marmelada, a dio ćemo prodavati i za konzumiranje. Od dunja ćemo proizvoditi i vrlo cijenjeni čaj. U podizanju nasada stručnim savjetima pomagao nam je magistar Ivan Ribarić s kojim ćemo i dalje surađivati na održavanju i zaštiti nasada. Prve plodove očekujemo za tri ili četiri godine – rekao nam je Miodrag.

Obitelj Cjepanica pokrenula je i postupak za dobivanje certifikata Izvorno Hrvatsko. Što se tiče ostalih nasada nedavno su pobrali aroniju i borovnicu, napravili pekmez od šljiva, a sada čekaju berbu šipka koji je ove godine solidno urodio. Od njega će osim marmelade, čaja, sirupa i melase pulpa ove godine proizvesti i veću količinu likera za kojim postoji dobra potražnja na tržištu. U planu im je i postavljanje navodnjavanja, kupnja stroja za okopavanje, izgradnja sušare i hladnjače te objekta za industrijsku preradu voća.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik