Na 18. sjednici Županijske skupštine Bjelovarsko-bilogorske županije tijekom Aktualnog sata raspravljalo se o pitanjima vezanim uz potporu poljoprivredi. Vijećnik Marijan Sabolović (HSS) zatražio je od pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu BBŽ, Zlatka Pavičića, detalje o broju prijavljenih korisnika i iznosu predviđenih sredstava.

-Ovih dana je u medijima izašao javni poziv za dodjelu sredstava Županije za potporu u poljoprivredi, pa bih molio pročelnika da nam kaže koliko je novaca izdvojeno za to, koliki je odaziv naših poljoprivrednika i da li je moguće, ako sredstva budu nedostatna, da se povećaju sredstva u županijskom proračunu za isplatu istih?, upitao je Sabolović.

Pročelnik Pavičić je odgovorio kako je župan Marko Marušić raspisao Javni poziv za subvencije u poljoprivredi 26. lipnja.

– U proračunu je za ovaj javni poziv izdvojeno 319 tisuća eura. Javni poziv obuhvaća 11 mjera i 18 namjena, a sredstva su namijenjena za potporu biljne i voćarske proizvodnje, ekološke proizvodnje, stočarstva, subvencioniranje polica osiguranja i potpore za pčelarstvo, istaknuo je Pavičić.

Pavičić je naglasio da je prošle godine zaprimljeno 877 zahtjeva i utrošeno 248 tisuća eura.

– Potpora stočarskoj proizvodnji prošle je godine iznosila 65 tisuća eura, a ove godine je povećana na 80 tisuća eura. Potpora za premije osiguranja prošle godine je bila 93 tisuće eura, a ove godine smo planirali 100 tisuća eura. Vjerujem da će sredstva biti dovoljna. Dokumentacija je jednostavna i dostupna na web stranici Županije te na ulazu u zgradu Županije. Prijave zaprimamo poštom, mailom ili osobno, dodao je Pavičić.

Pavičić je također naveo da je u deset dana od kada je otvoren poziv zaprimljeno 140 prijava, što ukazuje na velik interes poljoprivrednika za ovaj program potpore.