Na početku tjedna, Jadran će biti zahvaćen toplinskim valom, s ozbiljnom prijetnjom od visokih temperatura koja će kulminirati u utorak na područjima Rijeke, Splita i Dubrovnika, koja su stoga označena narančastim upozorenjem. Od srijede, opasnost će se povećati na crvenu razinu upozorenja, što znači vrlo veliku opasnost od vrućine.

Istovremeno, u srijedu i četvrtak, kontinentalna Hrvatska će također biti pod narančastim upozorenjem zbog velikih vrućina. To se odnosi na sva kopnena područja, uključujući Osijek, Karlovac, Gospić, Knin i Zagreb, prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

“Sljedeći tjedan donosi još više vrućine na Jadranu, s početkom toplinskog vala u ponedjeljak. Očekuje se porast noćnih i dnevnih temperatura, s jutarnjim vrijednostima iznad 25 stupnjeva, dok će dnevne temperature prelaziti 34 stupnja. Puhat će slab do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar, a u jutarnjim satima burin i bura, uz pretežno sunčano vrijeme.

Na kopnu, toplinski val započinje u utorak, s toplim noćima i dnevnim temperaturama iznad 34 stupnja. Vrijeme će biti pretežno sunčano, ali početkom tjedna neće biti potpuno stabilno. Lokalni popodnevni pljuskovi mogući su u ponedjeljak na istoku zemlje, a u utorak u gorskim područjima i unutrašnjosti Dalmacije”, izvijestili su iz DHMZ-a.