Predstavnici Turističke zajednice grada Čazme, Grada Čazme i Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije najavili su u utorak, 2. srpnja, događaj i novitete u cikloturizmu na području Grada Čazme u budućem razdoblju.

Riječ je o rekreativno-turističkom biciklističkom maratonu koji će se održati 7. srpnja 2024. godine na području grada Čazme te razvoju i unaprjeđenju cikloturizma na području Grada Čazme.

– Za razvoj i unaprjeđenje cikloturizma na području Grada Čazme Turistička zajednica grada Čazme dobila je oko 30.000 eura sredstava od Hrvatske turističke zajednice. Projekt će se rješavati u fazama, od čega prva već ove godine kada će se na postojeće staze postaviti nove oznake, dopuniti one koje nedostaju te će se dodatno obilježiti gravel staza, rekla je direktorica Turističke zajednice grada Čazme Ivana Sabljak Murlin. Dodajmo i to kako će nove oznake biti čitljivije i sadržavat će bar-kod te će biti povezane web i mobilnim aplikacijama koje će pružati i mogućnost navigacije.

U Čazmi će se ove godine, 7. srpnja, održati druga Natura gravel challenge utrka.

– Riječ je o utrci koja je dio Bilo gravel challenge serije koja se još vozi po Bilogori i Papuku. Namijenjena je rekreativcima i poluprofesionalcima, ali i obiteljima jer može zadovoljiti svačiji ukus i fizičku spremu. Postoje tri staze, od 40, 60 i 80 km i uglavnom prolaze prirodnim ljepotama Čazme i turističkim destinacijama kao što su Medjame, Vustje, dolina Česme, istaknuo je organizator Challengea Igor Prka. Ove godine utrka svim trima stazama startat će na parkiralištu ispred Medjama u 9 sati, kako bi se izbjegle visoke temperature.

Hrvatski institut za turizam prepoznao je Bjelovarsko-bilogorsku županiju kao dobru destinaciju za cikloturizam, a putem njega za promociju kontinentalnog turizma uopće. Stoga ove projekte podržava i Turistička zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Cikloturizam je primarni turistički proizvod Bjelovarsko-bilogorske županije, a gravel utrke su njegov poseban dio jer pružaju jak motiv dolaska turista na područje naše županije, istaknuo je direktor TZ BBŽ Marcel Medak i dodao: – Naša županija je već okarakterizirana kao pogodna za cikloturizam za kategoriju rekreativaca i poluprofesionalaca tako da mi vidimo šansu, kao županija, da se profiliramo kao najbolja destinacija za gravel cikloturiste. Želimo razvijati cikloturizam u budućnosti, kao što je spomenuta trasa stare željezničke pruge, koja bi bila kralježnica cikloturizma i infrastrukture cikloturizma za naše područje i nešto čemu ćemo mi težiti, zaključio je Medak.

Novinarsku konferenciju zaključila je direktorica TZ grada Čazme Ivana Sabljak Murlin pozvavši još jedanput sve zainteresirane u nedjelju, 7. srpnja u 9 sati da se pridruže startu 2. Natura gravel challengea kod Medjama u Čazmi, uz napomenu da je broj sudionika ograničen na stotinu. Stoga, požurite po svoj startni broj!

Izvor: Grad Čazma