U Garešnici su proteklog petka svečano obilježene 33. godišnjica osnivanja 1. satnije ZNG Garešnica i 25. obljetnica osnivanja Kluba veterana Domovinskog rata 1. satnije ZNG 91 Garešnica. Svečanost je počela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima u Nazorovoj ulici, a potom je u Hrvatskom domu u Kajgani održan svečani sabor Kluba veterana koji danas, rečeno je, broji 102 člana. Vodio ga je predsjednik te braniteljske udruge Vlado Jagatić.

– U razdoblju između dva godišnja sabora Kluba veterana održali smo sedam sastanaka, učestvovali na svim događanjima na nivou Kordinacije braniteljskih udruga, obilježavali datume pogibije naših suboraca i obilazili njihove grobove, a nabavili smo i nove majice za članove. Nismo radili puno, ali ono što smo planirali to smo i napravili – rekao je predsjednik Jagatić u godišnjem izvještaju o radu. U nastavku sjednice članovi udruge jednoglasno su usvojili izvješće koje je podnio predsjednik kao i izvješća Suda časti, Nadzornog odbora i blagajnički izvještaj.

U toj braniteljskoj udruzi, podsjetimo, okupljeni su bivši pripadnici 1. satnije ZNG Garešnica, a riječ je o dragovoljcima s područja Grada Garešnice i općina Hercegovac, Berek i Velika Trnovitica. Prva satnija ZNG Garešnica osnovana je 28. lipnja 1991. godine i tada je djelovala u okviru 56. samostalne bojne Kutina. Brojila je 120 ljudi, a kroz nju je prošlo 180 branitelja. U ratnim operacijama bila je ispomoć policiji i borila se na pakračkom i daruvarskom ratištu te na Moslavačkoj gori prilikom osvajanja radio relejnog centra Jugoslavenske narodne armije.

Članovi Kluba veterana 1. satnije ZNG 91 Garešnica, rečeno je, u narednom razdoblju nastavit će s obilježavanjem važnih obljetnica i datuma pogibije branitelja, surađivat će s drugim braniteljskim udrugama te promicati istinu o Domovinskom ratu i ulozi 1. satnije u njemu. Na svečanosti su uz članove udruge nazočni bili gradonačelnik Garešnice Josip Bilandžija, načelnici općina Berek, Hercegovac i Velika Trnovitica i predstavnici drugih braniteljskih udruga. U prigodnom obraćanju gosti su članovima udruge čestitali na važnoj obljetnici te izrekli riječi podrške. Nakon svečanog dijela nastavljeno je zajedničko druženje sudionika uz domjenak na kojem su posluženi srneći gulaš i janjetina s ražnja.

Obilježavanje Dana hrvatskih branitelja Grada Garešnice i općina Hercegovac,Velika Trnovitica i Berek održano je u nedjelju, a tom su prigodom na spomenik poginulim braniteljima u Nazorovoj ulici položeni vijenci i zapaljene svijeće te odana počast poginulima od strane predstavnika hrvatske Vlade i Ministarstava, Bjelovarsko-bilogorske županije, braniteljskih udruga, policije i vojske, članova obitelji poginulih te čelnika gradskih i općinskih vlasti i drugih građana. U garešničkoj crkvi održana je misa, a potom je bilo zajedničko druženje i domjenak branitelja na prostoru gradske tržnice.(aš)

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik