U nedjelju, 30. lipnja 2024., Grad Čazma bio je domaćin prvih folklornih susreta pod nazivom “Folkloraši svome gradu”. Organizator ovog događaja bio je KUD Graničar Čazma uz podršku Grada Čazme, gradske Turističke zajednice i Centra za kulturu Čazma. Manifestacija je privukla brojne posjetitelje koji su uživali u bogatom programu prepunom tradicionalne glazbe, plesa i kulturnih običaja.

Događaj je započeo u 17:00 sati na prostoru Gradine, gdje su posjetitelji mogli sudjelovati u raznim aktivnostima namijenjenima svim uzrastima. Centralni dio programa bio je nastup pomlatka kulturno-umjetničkih društava “Graničar” Čazma, “Bjelovar” iz Bjelovara, HKUDA “Petar Zrinski” iz Vrbovca, “OSS Lupoglav” iz Lupoglava te SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba. Svako društvo prikazalo je jedinstveni dio hrvatske kulturne baštine, oduševivši prisutne svojom energijom i umijećem.

Susret je završen u večernjim satima, kada su tamburaši KUD-a Graničar Čazma, zajedno s ostalim gostima, osigurali glazbeni program za večernju zabavu.

Prvi folklorni susreti “Folkloraši svome gradu” u Čazmi pokazali su se kao uspješan i važan događaj promičući očuvanje i vrednovanje tradicionalne kulture i običaja. Posjetitelji su otišli kući ispunjeni pozitivnim dojmovima i obećanjem da će se ovakvi susreti ponavljati i ubuduće.