Foto/Radio Daruvar

Unazad nekoliko godina, Općina Sirač uspješno provodi projekt Zaželi -učim ,radim pomažem . Ovaj popularni projekt kroz koji žene pomažu potrebitim i starijim osobama i ovoga puta podrazumijeva zapošljavanje teže zapošljivih žena . U svojoj četvrtoj fazi po redu , zaposleno je u Siraču 26 žena a koje će brinuti o 156 korisnika.  Nositelj projekta vrijednog milijun i 287 tisuća eura je kao i do sada  Općina Sirač. Radi se o bespovratnim sredstvima koja 85% financiraju EU fondovi dok se 15% projekta financira  iz Proračuna RH .

Ono što je novina, ovoga puta  projekt Zaželi trajat će pune tri godine , do travnja 2027.

Kako će i na koji način projekt funkcionirati te kako će se podići kvaliteta života starijih osoba kroz pružanje pomoći u kući pojašnjeno je na početnoj konferenciji koja je održana u Hrvatskom domu u Siraču:

-Sve zaposlene žene kao i u prošlim fazama projekta Zaželi, imati će  zaduženja koja obuhvaćaju  aktivnosti poput pomoći s nabavom namirnica i pripremom obroka u korisničkim kućanstvima, pružanja psihosocijalne podrške korisnicima kroz razgovor i druženje kao i posredovanje u ostvarivanju raznih prava; poslova vezanih uz skrb o starijim, nemoćnim i osobama u nepovoljnom položaju.i Osim emocionalne i fizičke pomoći, na kraju svakog mjeseca korisnici će dobivati paket pomoći koji će sadržavati sredstva za higijenu i čišćenje koje će im donositi gerontodomaćice.

Izvor 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik