Nastavlja se obuka i usavršavanje pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva na avionima Rafale na području cijele Hrvatske, a iz Ministarstva obrane građane mole za podršku pilotima, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke.

“Letenje nadzvučnim borbenim avionom (osobito u područjima u blizini aerodroma) nije moguće provesti bez buke avionskih motora. Naime, riječ je o izuzetno sposobnom avionu koji ima jako veliki dolet, odnosno vrijeme ostajanja u zraku.

Slijedom navedenog, u narednom razdoblju, buka avionskih motora moći će se čuti na cjelokupnom području Republike Hrvatske tijekom dana, a povremeno i u večernjim satima”, stoji u priopćenju MORH-a.

Naglašavaju, međutim, da se prilikom planiranih letova ne očekuje probijanje zvučnog zida, ali je moguća kratkotrajna pojačana buka. U slučaju probijanja zvučnog zida, iz MORH-a poručuju da će na vrijeme obavijestiti javnost.

“Zbog svega navedenog, Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske ovim putem građane mole za podršku pilotima tijekom njihove obuke, kao i za strpljenje i razumijevanje zbog pojačane buke. Podsjetimo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, odnosno Republika Hrvatska dolaskom Rafala u Hrvatsku vojsku, započela je dugoočekivano novo poglavlje nadzora i zaštite zračnog prostora koje doprinosi većoj sigurnosti svih hrvatskih građana”, stoji u priopćenju MORH-a.