Foto/Davor Kiran

Na 20. sjednici Gradskog vijeća Čazme, vijećnici su tijekom aktualnog sata raspravljali o brojnim pitanjima, a dva pitanja bila su vezana za rad Dječjeg vrtića Pčelica.

Vijećnica Gordana Jančić postavila je pitanje o zapošljavanju stručnih suradnika u vrtiću.

– Znamo da u vrtiću već radi pedagog, ali me zanima planira li se zaposliti još stručnih suradnika s obzirom na povećanje broja djece s poteškoćama. Svi znamo koliko je rana intervencija važna, izjavila je Jančić.

Gradonačelnik Dinko Pirak odgovorio je naglašavajući trenutnu situaciju na tržištu rada:

– Zapošljavamo nove odgojitelje. Na tržištu je malo odgojitelja, za razliku od prije desetak-petnaest godina, kada je bila njihova hiperprodukcija. Danas ih nema dovoljno, pa je odgojno-obrazovni proces često prepušten nestručnim kadrovima koji nemaju odgovarajuću stručnu spremu. Apeliramo na naše mlade da upisuju ta usmjerenja. Što se tiče stručnih službi, razgovaramo da vidimo što je potrebno i planiramo raspisati natječaje. Prihvaćamo vašu sugestiju i idemo razgovarati o tome kako bismo osigurali što kvalitetniji rad, rekao je Pirak.

Vijećnik Kristijan Marinić postavio je pitanje o mogućem prebacivanju djece jasličke dobi iz Vatrogasnog centra u Multifunkcionalni centar. Marinić je istaknuo problem s kojim se suočavaju odgojitelji prilikom spuštanja djece s kata kako bi ih izveli van, te je dodao i kako postoje upozorenja pedijatara da djeca trebaju što više provoditi vremena na otvorenom. Upitao je gradonačelnika postoji li plan za rješavanje ovog problema i hoće li jasličke skupine biti preseljene u Multifunkcionalni prostor.

Gradonačelnik Dinko Pirak zahvalio je djelatnicima vrtića na njihovom trudu i odgovorio na pitanje:

– Zahvaljujem djelatnicima koji tamo rade jer i oni daju jednu žrtvu zato što se vodimo tim da se sva djeca moraju upisati unatoč prekomjernim grupama. Ali naš vrtić nikad nije imao prekomjerne grupe u fizičkom smislu, iako su možda prekomjerne u broju upisane djece. Tražio sam da mi se donese šihterica polaznika za svaki dan kroz mjesec. Nijedna skupina nikad nije bila popunjena više od 70%. U brojkama smo prešli pedagoški standard, ali moramo razumjeti situaciju. Nekom bi trebali reći – tvoje dijete ne može ići u vrtić jer ima baku i djeda doma ili mu jedan roditelj ne radi. Ponekad je potrebno prilagoditi se i donijeti kriterije kako bismo omogućili upis sve djece, bez obzira na okolnosti. Gradimo nove kapacitete kako bi uvjeti za boravak djece bili što bolji. Roditelji su dolazili s pritužbama zašto njihovo dijete mora ići u Vatrogasni dom, a razlog je nedostatak mjesta. Radimo na tome da izgradimo nove kapacitete i dok to ne postignemo, djeca će morati biti u Vatrogasnom domu. Inzistiram na tome da se sva djeca upišu u vrtić. Ako to nije dobro, možemo donijeti stroge odluke po papirima. Prekomjerni smo po papirima, ali ne i u praksi. Mislim da će se problem riješiti kad jaslička skupina bude preseljena u novi prostor, zaključio je gradonačelnik Pirak.

Pirak je također istaknuo i kako je grad povećao plaće odgojiteljima za 100 do 200 eura neto.

– Prosječna neto plaća odgojitelja s višom stručnom spremom u vrtiću sada iznosi otprilike od 1100 do 1300 eura. Plaće se povećavaju svake godine od 2019., a izdvajanja za vrtiće iz proračuna Grada porasla su u razdoblju od 2021. do danas za više od 200 tisuća eura. Uz sve to ne smijemo zaboraviti i brojne projekte, izgradnju i opremanje vrtića, dječjih igrališta, opremanje i uređenje izdvojenih lokacija. Grad Čazma nije koristio mogućnost povećanja stope prireza na dohodak kod prošlogodišnje porezne reforme, niti je povećana cijena vrtića koju plaćaju roditelji, rekao je Pirak te najavio skoro potpisivanje ugovora s izvođačem za adaptaciju vrtića u Dragancu.