Tijekom 2019. godine  južnotalijansko selo Sambuca di Sicilia postalo je viralno zbog rasprodaje domova za samo 1 euro. Sheme poput ove postale su popularan način za ruralne gradove sa sve manjim brojem stanovnika da povećaju broj stanovnika i spriječe napuštene kuće da propadnu. No dok su inicijative ponegdje propale, prodavači iz Sambuce naišli su na bujicu zahtjeva, piše Dalmatinski portal.hr..

Kupci su dolazili čak iz SAD-a i Bliskog istoka. Prodaja je ubrizgala oko 20 milijuna eura u lokalno gospodarstvo.

Sada, sicilijansko selo stavlja još kuća na prodaju, javlja Euro News.

Postoje neki uvjeti, a i cijena je porasla. Ovoga puta dostupno je deset kuća po početnoj cijeni od 3 eura.

Nalaze se u staroj gradskoj četvrti Saracen i navodno su strukturalno čvrste kao i one prodane u prethodnim licitacijama.

Kuće, koje su napuštene nakon potresa 1969. godine, pripadaju lokalnim vlastima pa je proces prodaje lakši nego na mjestima gdje općine moraju povezivati ​​kupce i privatne vlasnike.

Nekretnine u ponudi su kuće s dvije do tri spavaće sobe ne veće od 80 kvadratnih metara izgrađene od kamena boje meda.

Zgrade imaju dva ili tri kata, a neke imaju i terase. Dakle, u čemu je ‘baza’?

Kuće se prodaju putem dražbe onome tko ponudi najviše, tako da će kupoprodajna cijena vjerojatno biti znatno viša od simboličnog iznosa od 3 eura – prije je većina išla za između 5.000 i 10.000 eura.

Nekoliko kuća u ponudi ima unutarnja dvorišta s lijepim stablima limuna i svijetlim podovima popločanim majolikom.

Ali većina nekretnina još je daleko od toga da bude spremna za život. Kao i s prethodnim jeftinim domovima, kupci će morati poduzeti opsežne popravke, piše Dalmatinski portal.hr..