ženska ekipa Češke besede Ljuedvit Selo pripremila je najbolji bramborak

Udruga Češka beseda Gornji Daruvar, koja se bavi očuvanjem običaja i tradicije Čeha u ovim krajevima, organizirala je 15. lipnja 2024. godine devetu po redu manifestaciju “Dani bramboraka”. Ova kulturno-zabavna i gastronomska manifestacija održana je na igralištu pored doma u Gornjem Daruvaru.

Manifestacija je započela natjecanjem u prženju bramboraka u 16 sati. Deset ekipa, koje su od organizatora dobile štand i potrebne namirnice (krumpir, brašno, mlijeko i jaja), natjecalo se u pripremi ovog tradicionalnog češkog jela. Začini i način prženja bili su u režiji natjecatelja. Svaka ekipa je predala jedan bramborak stručnom žiriju na ocjenjivanje.

Natjecateljske ekipe su bile: dvije ekipe Češke besede Ljudevit Selo – Lipovaci i Lipovačke, Češka beseda Šibovac, Češka beseda Treglava, Češka beseda Daruvar, Češka beseda Dežanovac, Češka beseda Veliki i Mali Zdenci, domaće ekipe Holky Podborky i Podboraci, te tim Dečci Popečci.

Najbolji bramborak pripremila je ženska ekipa Češke besede Ljudevit Selo, koja je za nagradu dobila pakete Staročeškog piva. Svi sudionici su dobili poklone i zahvalnice za sudjelovanje.

Bramborak se cijelo vrijeme besplatno dijelio posjetiteljima, a manifestacija je privukla mnoge ljude iz daruvarske okolice, kao i goste iz Češke koji su došli specijalno zbog ovog događaja.

Od 18 sati održan je kulturno-umjetnički program na kojem su sudjelovale: glazbena, pjevačka, kreativna i dječja folklorna skupina domaće besede, Češka beseda Treglava s folklornom skupinom, te HKUD „Banova Jaruga“ iz Banove Jaruge s folklornom i tamburaškom skupinom. Nakon kulturnog programa, druženje je nastavljeno vrtnom zabavom.

Organizaciju manifestacije omogućili su članovi Češke besede Gornji Daruvar, lokalni mještani uz logističku podršku Grada Daruvara. Organizatori zahvaljuju svima koji su sudjelovali i podržali događaj, uključujući potpredsjednicu Saveza Čeha u RH Mariju Valek, pročelnicu Grada Daruvara Olgicu Šimon Danjek, zamjenicu župana za češku nacionalnu manjinu Tanju Novotni Golubić, kao i predsjednike Čeških beseda, manjinskih vijeća i drugih udruga.

Posebnu zahvalu zaslužuju sponzori manifestacije: Intersnack Adria iz Hercegovca za donaciju krumpira te Pivovara Daruvar za osiguranje Staročeškog piva.

Želja organizatora je da Dani bramboraka postanu prepoznatljiv brend Gornjeg Daruvara i Grada Daruvara.