Sinoć je velikim koncertom Slavonskih lola u središtu Zrinskog Topolovca završila cjelodnevna manifestacija Babotučka vojna koja se ove godine održala pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora i njegovog predsjednika Gordana Jandrokovića, Bjelovarsko-bilogorske županije i župana Marka Marušića te Hrvatsko – turske udruge prijateljstva, a veliku pomoć u organizaciji ovogodišnje manifestacije dala je Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar i direktorica Ana Kelek.

Događanja su započela već u prijepodnevnim satima natjecanjem u kuhanju gulaša na kojem se okupilo 13 ekipa, a gulaši su bili i više nego odlični. Poslijepodnevni sati bili su posebno namijenjeni djeci. Osim besplatnih napuhanaca u kojima su djeca uživala, održana su dva zanimljiva programa Kome vile grivu pletu u organizaciji Konjičkog kluba Zrinski i Udruge mladih „Mladost za budućnost“. Zatim su volonteri Društva Naša djeca Veliko Trojstvo održali radionicu na kojoj je svako dijete moglo oslikati svoju platnenu vrećicu motivima po izboru i tako kući ponijeti lijepu i originalnu uspomenu.

U bjelini bilogorske nošnje

Dok su se prikupljali uzorci za ocjenjivanje najboljih slanih i slatkih kolača za natjecanje Bilogorska tepsija za koje se prijavilo dvadeste slatkih tepsija i sedam tepsija slanih kolača te je žiriju bilo jako teško odlučiti koji je najbolji. U samom središtu nastupilo je Kulturno umjetničko društvo Bjelovar, a svoje barokne kostime pokazali su i članovi i članice HORKUD-a Golub iz Bjelovara.

Večer je bila rezervirana za svečanost službenog otvorenja manifestacije na kojoj su bili nazočni Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar; Goran Beus Richembergh , predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva; Pinar Yurur, profesorica međunarodnih odnosa sa Sveučilišta Mugla u Republici Turskoj; Spomenka Saraga, vrsna producentica, redateljica i direktorica Zagreb Tourfilm; Boris Abramović, predsjednik Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije i predsjednik Zajednice udruga u kulturi Grada Bjelovara te Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“ koja je i otvorila manifestaciju.

Načelnica Općine Zrinski Topolovac Jasna Mikles Horvat u svom obraćanju istaknula je kako je zahvalna svima koji su svoje vrijeme i trud uložili u pripreme:

‒ Ako kažem kako je ovih dana bilo iznimno vruće te cijela priprema radila na otvorenom onda ćete razumjeti kako nam je bilo. No ništa nam nije bilo teško i svim srcem smo sve napravili kako bi danas imali manifestaciju dostojnu i puno većih sredina ‒ zaključila je načelnica.

Goran Beus Richembergh , predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva izrazio je zadovoljstvo što je ova udruga već drugu godinu za redom pokrovitelj manifestacije:

‒ Ponosni ste na svoju povijest i na to kako su žene pokazale svoju snagu, domišljatost i odlučnost da sačuvaju dom. Za razliku od brojnih legendi, ova nema nasilja već nas uči kako nakon toliko stoljeća možemo graditi prijateljstvo i povezanost dvaju naroda i to nas posebno raduje ‒ zaključio je Richembergh.

Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova selo“, udruge koja dodjeljuje nagradu Suncokret ruralnog turizma Hrvatske, a dvije nagrade su zadnjih nekoliko godina došle u Zrinski Topolovac, pa i za manifestaciju Babotučka vojna. Dijan Katica otvorila je manifestaciju te tom prigodom rekla:

‒ Ovdje smo da podržimo trud i rad svih onih koji čuvaju legendu Babotučka vojna i prenose je na nove generacije ‒ istaknula je prilikom otvorenja.

Zatim se kostimirana povorka izvođača zaputila na obližnju scenu na kojoj je više od 150 sudionika, zajedno s konjanicima, uprizorilo Babotučku vojnu. KUD Rovišće, KUD Bjelovar, Udruga žena Katarina Zrinski, Konjički klub Zrinski i brojna djeca vratila su nas nakratko u daleku 1552. godinu. Dugotrajan pljesak pokazao je zadovoljstvo publike koja je uživala u pravom malom scenskom spektaklu.

Uz zvukove tamburica i pjesama Slavonskih lola, slavlje se nastavilo do dugo u noć. (Slaven Klobučar)