U sklopu proslave Dana Općine i obilježavanja 930 godina od prvog spomena Dubrave, u petak, 7. lipnja, održana je promocija knjige “Povijest Dubrave” autorice Đurđice Jurik Kukec. Knjiga, koja je proizašla iz njenog diplomskog rada, pruža sveobuhvatan pogled na povijest ovog mjesta od kraja 11. stoljeća pa sve do kraja 19. stoljeća.

U razgovoru s autoricom, Đurđicom Jurik Kukec, saznali smo više o njenoj inspiraciji i procesu istraživanja. “Ljubav prema zavičaju bila je glavni motiv za pisanje ove knjige. Kao Dubravka koja je studirala u Puli, na fakultetu se rodila ideja za istraživanje matičnih knjiga, koje otkrivaju povijest svakodnevnog života u malim mjestima kao što je Dubrava,” rekla je.

Najvažniji izvor za njeno istraživanje bila je knjiga Ljudevita Šusteka, svećenika koji je imao pristup Nadbiskupskom arhivu u Zagrebu. “Šustek je uspio sačuvati mnoge podatke koji možda danas više nisu dostupni. Njegova knjiga je bila temelj za najraniju povijest Dubrave,” dodala je autorica.

Knjiga “Povijest Dubrave” sastoji se od dva dijela. Prvi dio pruža povijesni pregled od prvog spomena Dubrave u 11. stoljeću do kraja 19. stoljeća, dok drugi dio uključuje povijesno-demografsko istraživanje temeljeno na matičnim knjigama, koje prikazuje svakodnevni život ljudi u Dubravi.

Đurđica je učiteljica povijesti u osnovnoj školi u Dubravi, gdje je svoje učenike kroz izvannastavne aktivnosti upoznavala sa zavičajnom poviješću. “Učenici vole povijest i bili su uključeni u proces upoznavanja s poviješću našeg kraja,” kazala je.

Načelnik Općine Dubrava, Tomislav Okroša, istaknuo je važnost ovog djela za zajednicu. “Svako mjesto ima svoju povijest, a mi Dubravci imamo skoro tisućljetnu povijest. Iznimno mi je drago da je naša profesorica Đurđica Jurić Kukec napravila ovakvo izdanje koje će ostati za buduće generacije,” rekao je Okroša.

On je također pohvalio Đurđicu kao marljivu i vrijednu osobu koju poznaje još iz školskih dana. “Kad mi se javila s idejom o svom diplomskom radu, svesrdno sam podržao njenu inicijativu. Svi smo sretni i zadovoljni što je pripremila ovakvu sveobuhvatnu knjigu,” dodao je načelnik.

Promocija knjige “Povijest Dubrave” predstavlja važan doprinos očuvanju kulturne baštine Dubrave i pruža vrijedne informacije za buduće generacije. Autorica već planira novu knjigu koja će obuhvatiti povijest Dubrave u 20. stoljeću, čime će dodatno obogatiti znanje o ovom povijesno značajnom mjestu.