Foto/Facebook

Održano je 25. jubilarno hodočašće vatrogasaca u Svetište Majke Božje Bistričke, kojem je prisustvovalo oko 2.000 vatrogasaca iz cijele Hrvatske.

Misno slavlje u Crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, a nakon mise uslijedio je tradicionalni vatrogasni Križni put bistričkom kalvarijom.

-Želimo Bogu zahvaliti za vas, poštovani i dragi vatrogasci, da vas imamo, da jeste, da živimo zajedno u istoj državi, u istoj društvenoj zajednici i da zajedno radimo na općem dobru našeg hrvatskog naroda i naše Hrvatske domovine. Svjesni smo opasnosti, izazova i tegoba vašeg životnog poslanja i poziva. Biti vatrogasac doista znači biti trajno u stavu budnosti, pozornosti, raspoloživosti, pokreta, akcije, služenja, često i pod cijenu vlastitog života i zdravlja. Biti vatrogasac znači biti u najizvrsnijem smislu riječi služitelj dobra pojedinca i zajednice, služitelj zaštite i pomoći u raznim pogibeljima, napose u pogibeljima od vatre i požara čijoj smo nepredvidivosti, silini i energiji često nažalost svi svjedoci. Vi ste izabrali duboko plemenit i častan poziv i obvezu. Vaše poslanje i obaveze ne poznaju odmora, niti stanke kad je u pitanju dobro čovjeka i njegove imovine, kazao je u svojoj propovijedi mons. Bogdan.

Na jubilarnom hodočašću sudjelovao je i ministar Medved, koji je tom prigodom zahvalio vatrogascima na predanom i požrtvovnom radu za dobrobit naše domovine.

-Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja, tome zasigurno pridonosite i vi svojim predanim i požrtvovnim radom, a u tome imate i punu potporu naše Vlade, poručio je vatrogascima ministar Medved i zaželio im uspjeh u daljnjem radu.

-Vatrogasna zajednica je jedan od stupova sustava domovinske sigurnosti i na tom tragu u proteklim godinama naša je Vlada investirala puno u opremu i vozila, kao i status vatrogasaca. Činimo sve kako bi taj tradicionalno prepoznatljiv sustav vatrogastva u Republici Hrvatskoj i nadalje bio održiv, izjavio je ministar Medved, dodavši kako je pri završetku javno savjetovanje o pravilniku koji će dodatno regulirati status pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi.

Zapovjednik Tucaković pozdravio je sve vatrogasce kao i visoke goste koji su se odazvali ovom hodočašću.

-Danas smo na tradicionalnom hodočašću, ove godine jubilarnom, na kojem molimo za snagu koja je potrebna svakome vatrogascu koji brine o sigurnosti građana te turista koji dolaze u Hrvatsku. Vatrogasni posao je opasan, a nažalost tome smo svjedočili i posljednjih dana kada je na intervenciji stradao vatrogasac. Molimo za njega, sve vatrogasce i za sve naše obitelji koje strepe nad svakim našim odlaskom na intervenciju jer znaju da nam svaka može biti posljednja. Želim da iz ovog Svetišta danas odete puni hrabrosti i dobrote što su i inače odlike naših vatrogasaca, rekao je Tucaković.

Na hodočašću je bio i župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, a nazočili su mu i izaslanici i predstavnici drugih državnih i lokalnih institucija i društava.

U duhu tradicije vatrogasnog hodočašća, ove je godine sudomaćin hodočašća bila Vatrogasna zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Misu je pjevanjem uveličao Zbor Župe Sv. Ivana Krstitelja Sveti Ivan Zelina, uoči mise nastupila je i Klapa HVZ Sveti Florijan, a vatrogasce je u procesiji dopratio Puhački orkestar DVD-a Čazma.