Grad Bjelovar dobio je dva nova ugovora putem Javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina. Riječ je projektima, ukupno vrijednima više od 700 tisuća eura, koji se odnose na nabavu stabala u smislu ozlenjivanja gradskih javnih površina, a koje će Fond sufinancirati s 80 % procjenjenih i njima opravdanih troškova.

Točnije, prvi ugovor za nabavu 97 stabala vrijedan je 362.599,75 €, a odobreno je sufinanciranje u iznosu od 278.829,80 €. Putem drugoga Ugovora s 291.016,80 € sufinancirat će se nabava 795 stabala, dok je ukupna vrijednost tog projekta 363.771,00 €.

-Cilj je sva ta stabla posaditi na ulaze u grad gdje ih nema te na sjeverni dio grada. U sljedeće dvije do tri godine želimo sve ulaze u grad ozeleniti drvoredima novih stabala koja će pružati hlad i pozitivno utjecati na klimatske promjene, koje nam se događaju pred očima i jedino sami možemo na njih utjecati. Ovo nije prvi put da dobivamo novac za nabavu stabala. Podjsećam da je smo prije godinu i dana sadili stabla na korzu također u sklopu projekta kojega je sufinancirao Fond, a tu je i projekt Zelena mreža Bjelovara ukupne vrijednosti u iznosu od 336 tisuća eura u sklopu kojega smo prije dva mjeseca posadili stabla u središnjem gradskom parku, a nastavljamo saditi i na jesen. Ova dva dodatna ugovora nas jako vesele jer želimo imati zelen i ekološki prihvatljiv grad na čemu intenzivno radimo, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Ugovore je gradonačelniku Dariju Hrebaku danas u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu dodijelila ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije te ravnatelj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.