Davne 1867. godine su u Daruvarskom Brestovcu Mađari koji su tamo živjeli podigli kameni križ kako bi pokazali svoju predanost vjeri. Tijekom godina zub vremena je napravio svoje, a na inicijativu generalnog konzulata Republike Mađarske krenulo se u obnovu ovog važnog spomenika kulture i vjere mađarske nacionalne manjine.

U nedjelju 26. svibnja u prisustvu članova Zajednica Mađara Daruvar te predstavnika Općine Končanica, Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ i generalnog konzulata Mađarske u Osijeku svečano je posvećen obnovljeni križ u Daruvarskom Brestovcu.

– Ovo je jedan od mađarskih križeva koje imamo ovdje u Bjelovarsko bilogorskoj županiji i hvala konzulatu  što je financijski pomogao da se obnovi. Ono što mogu najaviti, Vijeće mađarske nacionalne manjine ove godine još planira obnoviti križ u Trojeglavi u općini Dežanovac, a isto tako sljedeće godine imamo u planu obnovu dvaju križeva, rekla je Zlata Berkeš predsjednica Vijeća mađarske nacionalne manjine BBŽ.

Zahvalu generalnom konzulu i generalnom konzulatu Republike Mađarske uputio je i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Roberrt Janković  koji se zahvalio i načelniku Općine Končanica Zlatku Bakuniću na dobroj suradnji sa svim pripadnicima nacionalnih manjina na području općine. U svom govoru najavio je obnovu  najvažnijeg sakralnog objekta mađareske zajednice na podučju zapadne Slavonije, Reformacijske crkve u Velikoj Pisanici.

– Očekujem ako se sve poklopi potpišr ugovor s izvođačem već 6. lipnja na Dan općine Velika Pisanica, što znači da bi radovi na Crkvi trebali biti gotovi u idućih 12 mjeseci. To su značajna sredstva. Procjena je na preko 600 tisuća eura koji će biti uloženi da bi ta crkva dobila svoj nekadašnji sjaj. Mislim da i ovim potvrđujemo koliko smo privrženi ovoj zajednici i koliko nam je ono što se ovdje događa važno i nadam se da ćemo se u budućnosti ovako dobro razumjeti kao do sada, rekao je Janković.

– Drago mi je da ovdje svi zajedno imamo potporu kako od načelnika Općine Končanica, tako i od Bjelovarsko-bilogorske županije i da su ovakve stvari na neki način naš ponos gdje ne želimo zaboraviti, nego želimo istaknuti što smo sve kroz povijest postigli. Želimo istaknuti da smo zajedno danas i da su nam  zajednički pogledi u našu zajedničku budućnost. S te strane vjerujem da kroz ovakvu suradnju kroz zajedničko stvaranje  će i naša budućnost biti dobra, nadovezao se saborski zastupnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek.

GeneralnI konzul Republike Mađarske János Magdó  je u svom govoru zamolio da se križ sačuva  još 150 godina te da  nakon 150 godina ponovo uz njega mogu  stati Hrvati, Mađari i Česi kad ga ponovo obnove.