Mislav Kolakušić, predsjednik stranke Pravo i Pravda, predstavio je danas u Bjelovaru listu kandidata za predstojeće europske izbore te je ujedno najavio svoju kandidaturu za predsjedničke izbore. U svom obraćanju, osvrnuo se i na nedavno održane parlamentarne izbore na kojima je sudjelovao na listi Domovinskog pokreta.

Kolakušić je komentirao parlamentarne izbora, naglašavajući kako brojni birači nisu prepoznali njihove kandidate zbog nedostatka medijske prisutnosti i podrške.

– Nažalost, jedan dio naših birača nije bio svjestan naše prisutnosti na listi. To su izbori s deset izbornih jedinica i tu smo imali druge kandidate koji brojni naši birači nisu prepoznali. Zbog kratkoće promidžbe i medijske  izoliranosti nismo uspjeli približiti našim biračima naše kandidate koji su bili u svim izbornim jedinicama, izjavio je Kolakušić. Dodao je kako mnogi oporbeni čelnici žele ostati samo oporbeni čelnici, bez preuzimanja odgovornosti za promjene u Hrvatskoj.

-Naša ideja je bila da idemo zajedno s najmanje četiri-pet stranaka, čime bismo ostvarili 40 mandata i imali svog kandidata za premijera. To se nije dogodilo, kazao je Kolakušić, naglašavajući kako ne vidi mogućnost promjene kroz trenutni parlamentarni sustav. Prema njegovim riječima, jedini način za značajne promjene u Hrvatskoj je prelazak na predsjednički sustav.

-Predsjednički i polupredsjednički sustavi su jedini pošteni načini upravljanja, jer cijela država bira jednog čovjeka koji će voditi. Većina zemalja u svijetu koristi ovaj sustav, dok je parlamentarna demokracija prisutna u vrlo malom broju zemalja,  pojasnio je Kolakušić.

Na pitanje o kandidaturi za predsjedničke izbore, Kolakušić je potvrdio svoje namjere.

-Ako nam građani pruže podršku na europskim izborima, sljedeći korak su predsjednički izbori, najavio je.

Prvi čovjek stranke Pravo i pravda ističe i kako su on i Ivan Vilibor Sinčić jedni od najaktivnijih zastupnika u Europskom parlamentu.

-Broj govora koje održavamo je značajan. Na svakoj sjednici imamo pet govora, dok mnogi poznati zastupnici iz HDZ-a i SDP-a govore tek na svakoj trećoj ili četvrtoj sjednici. U odnosu na njih, naš omjer govora je najmanje pet do deset puta jači, kazao je.

Ivan Vilibor Sinčić optužio je Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) za cenzuru medija. Sinčić tvrdi kako HDZ već dugo kontrolira glavne medije putem sustava reklama.

– HDZ je još od ranije stavio šapu na većinu glavnih medija, uglavnom preko sustava reklama. Vidimo kako HEP i Hrvatske vode zakupljuju reklame u brojnim medijima, što je omogućilo HDZ-u da u ovu kampanju uđe kroz vrata cenzure,  rekao je Sinčić.

Sinčić je također naglasio kako je i na društvenim mrežama smanjen doseg publike i kako cenzura nije ograničena samo na Hrvatsku, već je prisutna i u mnogim dijelovima svijeta.

– Neki društveni mediji također ne dosežu publiku kao izvan kampanje, a razlozi za to će se tek pokazati u budućnosti, dodao je.

Unatoč ovim izazovima, Sinčić je istaknuo da će nastaviti borbu za istinu.

-Ne možemo drugačije nego što radimo. Ne možemo pričati drugačije nego što nam fakti i znanstveni dokazi govore. To je stvar našeg karaktera i političkog puta i nemamo drugog puta osim toga, izjavio je Sinčić i pozvao birače da ih podrže u predstojećoj kampanji.

– Naša je dužnost da odradimo ovu kampanju i poručimo našim biračima da imaju nekoga tko razmišlja kao oni. Podržite nas, i mi ćemo opet odraditi sve što je potrebno, zaključio je Sinčić.