Zgrada na adresi Trg hrvatskih branitelja 14, Bjelovarčanima poznatija kao „Vodotehna”, pretrpjela je značajna oštećenja tijekom serije potresa koji su se dogodili između 22. ožujka 2020. i 29. prosinca 2020. godine.

Kao posljedica ovih potresa, zgrada je pretrpjela konstruktivna i nekonstruktivna oštećenja.

Prihvatljiv projekt

Konzervatorski odjel u Bjelovaru izdao je rješenje kojim se utvrđuju mjere zaštite građevine, te je Grad Bjelovar prijavio ovu građevinu na poziv za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava. Ministarstvo kulture ocijenilo je projekt prihvatljivim i dodijelilo ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu mjera zaštite zgrade „Vodotehna“.

Zgrada se obnavlja u sklopu projekta „Cjelovita i energetska obnova zgrade na adresi Trg hrvatskih branitelja 14, Bjelovar“ vrijednog 13,25 milijuna eura.

Konstrukcijska obnova zgrade uspješno je završena u skladu s glavnim projektom iz veljače 2023. godine, te su svi radovi izvedeni u skladu sa zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom.

Minimalne izmjene

Predviđena je cjelovita i energetska obnova zgrade koja uključuje natkrivanje centralnog dijela dvorišta – atrija, što će omogućiti njegovu uporabljivost tokom cijele godine i poboljšati energetska svojstva zgrade. Zgrada će biti opremljena uredskim prostorijama i popratnim sadržajima, a prostori će se organizirati uz minimalne izmjene unutar objekta.

Obnova obuhvaća i energetsku obnovu zgrade primjenom mjera energetske učinkovitosti, a sve u skladu sa Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom. Predviđeni zahvati uključuju izvođenje svih potrebnih pripremnih, građevinskih, završno-obrtničkih i instalaterskih radova do potpune uporabljivosti, te sanaciju pročelja zgrade uz zadržavanje svih povijesnih elemenata.

Digitalno-inovacijski centar

Grad Bjelovar kontinuirano radi na tome da bude prepoznat kao središte koje se oslanja na razvoj novih tehnologija. Grad je osnivač Veleučilišta u Bjelovaru koje, kroz programe Mehatronike i Računarstva, pomaže zadovoljiti potrebe tržišta rada za deficitarnim kadrovima. Digitalno-inovacijski centar „Hub-in“, kojim će upravljati Tehnološki park d.o.o., osmišljen je da potiče interes djece i mladih za digitalne tehnologije te osigura edukativnu i infrastrukturnu podršku za razvoj vještina i znanja.

Predviđene su i edukacije i mentorstvo za start-up i scale-up poduzeća koje će omogućiti stjecanje potrebnih znanja i vještina za primjenu novih tehnologija, uz dodatne usluge poput ePoslovanja, radionica, hackatona i promotivnih kampanja.

Financira Europska unija – NextGenerationEU. Izneseni stavovi i mišljenja samo su autorova i ne odražavaju nužno službena stajališta Europske unije ili Europske komisije. Ni Europska unija ni Europska komisija ne mogu se smatrati odgovornima za njih.