Ku-Ka Rača je projekt koji provodi Osnovna škola Ivana viteza Trnskog u sklopu izvannastavne aktivnosti, Novinarske skupine.

Škola je za provedbu projekta dobila sredstva od Ministarstva znanosti i obrazovanja; Natječaj za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2023./ 2024. godini.

Partner školi je Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar, Područna knjižnica Nova Rača.

U projektu sudjeluju članovi Novinarske skupine Vitez, osam učenika. Voditeljica projekta školska knjižničarka Ines Vidović. Ostali učitelji koji sudjeluju su Ivan Gazda, Irena Živoder, Ivana Šćuric, Anita Malek i Ana Ćuk te knjižničarka Područne knjižnice Nova Rača Mirjana Štelcer.

Cilj projekta je istražiti i upoznati raznolikost i bogatstvo kulturne baštine Nove Rače te razvijati ljubav prema baštini, osjećaj vrijednosti i potrebu za njezinim očuvanjem.

Učenici su sa svojim voditeljima provodili različite aktivnosti u tri faze. Prvo su čitajući knjige, članke, časopise i spomenice te kroz terenski rad i posjet kulturnim ustanovama (Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar, Državni arhiv u Bjelovaru, Gradski muzej Bjelovar, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije) istraživali materijale i građu. U drugoj fazi su prikupljali i obrađivali materijale koji će biti objedinjeni u brošuri Ku-Ka Rača (obrađuje nastanak i povijest Nove Rače, arheološka nalazišta i utvrde, Crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, povijest školstva u Novoj Rači te život i stvaralaštvo književnika i političara Ivana viteza Trnskog), izrađivali straničnike s lokalnim motivima te promotivni video sa slikama. U suradnji s Likovnom skupinom izradili su kamišibaj pod naslovom Priča o Ivanu koja pripovijeda o životu i radu Ivana viteza Trnskog. Rad je osvojio treće mjesto na natječaju udruge Kozlići za višejezični kamišibaj. Posljednja, treća faza, se provodi u mjesecu svibnju – promocija projekta kroz izložbu u Narodnoj knjižnici „Petar Preradović“ Bjelovar, izlaganje na stručnom skupu, obilježavanju Dana škole i završnom prezentacijom za učenike i djelatnike Osnovne škole Ivana viteza Trnskog i mještane Nove Rače koja će se održati početkom lipnja. (sk/Nova Rača)

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik