U Hrvatskoj knjižnici i čitaonici „Đuro Sudeta“ u Garešnici otvorena je izložba pod nazivom „Srednjovjekovne utvrde Moslavine“, a otvorila ju je ravnateljica Muzeja Moslavina iz Kutine Jasmina Uroda Kutlić. Tom prigodom autor izložbe Antonio Džaja, inače kustos Arheološkog odjela Muzeja Moslavina Kutina, govorio je o moslavačkim srednjovjekovnim utvrdama, važnosti rijeke Ilove u povijesti te o arheološkim istraživanjima i pronađenim predmetima koji svjedoče o životu na tim prostorima u Srednjem vijeku.

Posebno je bilo dojmljivo čuti nekoliko interesantnih činjenica u vezi Međurića te gradišta poznatijeg kao Turski grad na području Garešnice. Pretpostavlja se da se na prostoru današnjeg naselja Međurić nalazio srednjovjekovni veliki posjed Međurić koji je bio vlasništvu Babonića, Morovića, Kanižaja i Nadasy-a, dok se na prostoru današnjeg ribnjaka u Kaniškoj Ivi nalazi gradište koje je danas potopljeno. Autor je govorio i o Šašar gradu na području Trnovitičkog Popovca, srednjovjekovnom gradištu na području Tomašice te o predmetima iz tog doba koji se mogu razgledati na izložbi.

Izložba je popraćena plakatima i video prezentacijom arheoloških lokaliteta utvrda snimljenih u različitim periodima tako da se posjetiteljima može dočarati kako su te utvrde nekada izgledale. Na otvorenju su bili brojni članovi Udruge Lipa iz Garešnice koja je doprinijela realizaciji ove izložbe kroz suradnju s Muzejom Moslavina i garešničkom knjižnicom i čitaonicom, a organizatori pozivaju građane da u što većem broju posjete ovu zanimljivu izložbu koja će biti otvorena do kraja svibnja.

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik