Foto/KUD Graničar

U subotu je u Bereku održana 24. Smotra izvornog i koreografiranog folklora Bjelovarsko – bilogorske županije. Organizator smotre bila je Zajednica kulturno umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, a domaćin KUD “Prijatelji” Berek.

Natjecanje je bilo podijeljeno u dvije kategorije – izvorni folklor i koreografirani folklor, a sudjelovali su KUD-ovi iz različitih dijelova županije. U izvornom folklornom dijelu smotre, svoje umijeće demonstrirali su KUD “Graničar” Čazma, KUD “Sloga Miklouš”, KUD “Slavko Kolar” Palešnik, KUD “Veliko Trojstvo”, KUU “Ivan Vitez Trnski” Nova Rača, KUD “Trnovitica” te KUD “Palična” Severin. U kategoriji koreografiranog folklora nastupili su domaćini KUD “Prijatelji”, KUD “Bjelovar” te HORKUD “Golub”, dok je kao predstavnik nacionalnih manjina nastupila Češka beseda iz Končanice.

Selektori, predstavnici Hrvatskog Sabora kulture, koji su ocjenjivali folklorne točke bili su Krunoslav Šokac, umjetnički voditelj Ansambla LADO, Vesna Peršić Kovač, viša kustosica i etnologinja, te Kristina Benko Markovica, profesorica glazbene kulture.

Nakon pažljivog promatranja i vrednovanja izvedbi, odlučeno je da KUD “Graničar” Čazma osvoji prvo mjesto u kategoriji izvornog folklora, te će tako predstavljati Bjelovarsko-bilogorsku županiju na državnom natjecanju. Njihova izvedba pod nazivom “Negdašnje druženje po starinski” očarala je ne samo ocjenjivački sud, već i sve prisutne gledatelje svojom besprijekornom sinkronizacijom plesača, glazbenika i pjevača, te zaraznom energijom i veseljem.

U kategoriji koreografiranog folklora, titulu najboljeg osvojio je KUD “Bjelovar”, čiji je program “Ajte cure u kolo igrati” (Pjesme i plesovi Bilogore) osvojio srca publike svojom autentičnom interpretacijom tradicionalnih plesova i pjesama.

Osim pobjednika u glavnim kategorijama, odlukom komisije, KUD “Ivan Vitez Trnski” predstavljat će Bjelovarsko-bilogorsku županiju na Đakovačkim vezovima, dok će KUD “Veliko Trojstvo” predstavljati županiju na Vinkovačkim jesenima.