Foto: Srednja škola Čazma

Raspisano je Javno savjetovanje o Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2024./2025.

No, odmah nakon objave, zaposlenici Srednje škole Čazma dali su svoj odgovor na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta s kojim se ne slažu.

Ističu kako prijedlog Odluke nije u skladu s potrebama škole koje proizlaze iz lokalnih zahtjeva i potreba tržišta rada. Posebno su zabrinuti zbog neuključivanja programa/zanimanja plinoinstalatera u predloženu Odluku, iako je to deficitarno i visoko traženo zanimanje na tržištu rada, što su potvrdile i dvije lokalne tvrtke koje su izrazile svoju namjeru za suradnju.

Stoga, škola inzistira na uvažavanju originalnog prijedloga škole te traži omogućavanje upisa 12 automehatroničara, 6 bravara i 6 plinoinstalatera u mješovite razrede kako bi se odgovorilo na potrebe lokalne zajednice i tržišta rada.

Osim toga, zaposlenici ističu uspješnost programa iz sektora Promet i logistika – trogodišnji vozač motornih vozila i četverogodišnji tehničar cestovnog prometa te tvrde da nema razloga smanjivati broj mjesta za upis (22 po odjelu) s obzirom na konstantan interes učenika za te programe, osobito iz susjednih gradova i županija gdje takvi programi ne postoje.