Ovog vikenda, Vukovar je istinsko središte Hrvatske. U ponosnom gradu na Dunavu od petka traje 6. Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“.

Drugi festivalski dan, u subotu, 4. svibnja protekao je u znaku povijesno- scenskog spektakla i programa „Bilo Bilogore, Bilo Hrvatske“ koji je u Vukovaru u perivoju baroknog dvorca Eltz u večernjim satima upriličila Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar, a koja je ujedno i glavni partner ovogodišnjeg, šestog po redu izdanja ovog jedinstvenog festivala nematerijalne kulturne baštine. Tim povodom, u Vukovar je pristiglo čak dvjestotinjak izvođača i izlagača iz Bjelovara, Nove Rače i Zrinskog Topolovca, kako bi posjetiteljima Festivala predstavili sve najbolje iz bjelovarsko – bilogorskog kraja.

Povijesni scenski prikaz „Bilo Bilogore, Bilo Hrvatske“ u kojem je publika mogla uživati u perivoju dvorca Eltz temelji se na legendi Babotučka vojna iz 1552. godine, kada je osmanlijska vojska pristigla u Zrinski Topolovec, a seljani svojom domišljatošću i hrabrošću obranili dom i domovinu. Zanimljivo je napomenuti i da je već pokrenut postupak zaštite i upisa ove legende u Registar nematerijalnih kulturnih dobara RH.

„Taj je scenski prikaz inspiriran mitovima i legendama Bilogore, a u njemu je sačuvana tisućgodišnja priča o ljubavi i hrabrosti. U njemu sudjeluje čak 150 kostimiranih učesnika i statista i dvadesetak konjanika, a  prikazuje  običaja našeg kraja i života na selu pod opasnostima od turske vojske. Pojavljuju se i  mitološka bića vedi i vile koji žive u pričama i legendama ovih krajeva“, naglasila je Ana Kelek, direktorica Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar i dodala da su posjetitelji Festivala uz ovaj scenski spektakl tijekom dana mogli vidjeti i brojne nastupe udruga i kulturno-umjetničkih društava iz  Bjelovara i okolice. „Čovjek ima bilo, a Hrvatska Bilogoru!“ zaključila je Kelek. A publici u perivoju dvorca Eltz i posjetiteljima Festivala predstavila se i Povijesna postrojba Bjelovarski graničari husari 1756,  nastala na hrvatskoj konjičkoj i vojnoj tradiciji, a njen su zaštitni znak prelijepi konji pasmine gidran, vojni konji panonske ravnice koje se moglo vidjeti u perivoju dvorca Eltz i na Vukovarskoj šetnici.

Posebna atrakcija drugog dana Festivala za najmlađe bio je Festival igračaka Ivanić Grad u gostima, ali i izložba solarnih automobila koje su izradili učenici Srednje škole Slunj, Industrijsko-obrtničke škole Slavonski Brod i Elektrotehničke i prometne škole Osijek i njihovi mentori, a koji su sudjelovali na SOELA utrci solarnih automobila. Solarni automobili mogli su se razgledati ispred Radničkog doma u Vukovaru odakle su se kasnije odvezli do Vukovarskog vodotornja. A upravo je uz Vukovarski vodotoranj tijekom drugog festivalskog dana bilo posebno živo, jer se u popodnevnim satima u amfiteatru održao čitav niz koncertnih programa. Prvo je pjevao ženski zbor Cantus ante omnia, potom Vokalni ansambl L.I.P.E. iz Siska, a na kraju se predstavio glazbeni odjel pri Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića iz Vukovara.

Kako su okosnica ovogodišnjeg Festivala autohtona hrvatska jela, posjetitelji svakoga dana imaju priliku uživati u raznovrsnim tradicionalnim delicijama.

Tako su jučer, uz čobanac koji se kuhao uz Dunav, posjetitelji na Vukovarskom korzu mogli kušati i lovački gulaš koji su pripremale lovačke udruge, ali i veliku fritaju sa sušenim rezancima od buče koju su pripremali sudionici iz Hrvatske Kostajnice. Uz zanimljiva autohtona jela kostajničke kuhinje, predstavljena je i  manifestacije Kestenijada.

Drugi dan Festivala zaključen je sjajnim koncertom Rišpeta na Trgu Republike Hrvatske koji je privukao brojnu publiku i trajao do kasnih sati.

Festival završava u nedjelju, 5. svibnja, a posljednji festivalski dan rezerviran je  za još malo upoznavanja bilogorskog i bjelovarskog kraja, kroz koncertni hommage velikom pjesniku i tekstopiscu iz Bjelovara, Željku Sabolu. Nakon ovog koncerta, Festival će zatvoriti Tiho Orlić sa svojim bendom.