Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak primio je predstavnike Javne vatrogasne postrojbe grada Čazme, Vatrogasne zajednice grada Čazme i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja grada na tradicionalnom prijemu povodom Međunarodnog dana vatrogasaca i blagdana njihovog zaštitnika, svetog Florijana, koji se obilježava 4. svibnja.

Na području Vatrogasne zajednice Čazma ima oko 700 vatrogasaca, uključujući pomladak, pričuvne vatrogasce i podupirajuće članove vatrogasnih društava, od kojih je stotinjak operativnih te 16 članova Javne vatrogasne postrojbe.

Gradonačelnik Pirak je izrazio svim vatrogascima zahvalu na trudu, zalaganju i predanosti, a istaknuo je i činjenicu kako  svaki četvrti stanovnik Čazme ima veze s vatrogastvom, bilo kao član dobrovoljnog društva ili Javne vatrogasne postrojbe koja je dio gradske Vatrogasne zajednice.

Predsjednica VZG Čazma Ivana Žugaj i gradonačelnik Dinko Pirak

– Ponosni smo na vaše rezultate, posebno na angažmanu mladih koji nastavljaju tradiciju. Čazma se može pohvaliti dugom tradicijom vatrogastva, koja je među najstarijima među gradovima i općinama u Hrvatskoj, naglasio je Pirak.

Govoreći o financijskoj podršci gradonačelnik je istaknuo da se gotovo milijun eura izdvaja iz gradskog proračuna za vatrogastvo.

-Javna vatrogasna postrojba je srž našeg operativnog vatrogastva i dobiva značajna sredstva iz gradskog proračuna. Ukupan proračun joj je 683 tisuće eura od čega država sufinancira rad Javne postrojbe sa 308 tisuća eura. Ostalo ide na teret poreznih obveznika Grada Čazme. Vatrogasna zajednica koja objedinjava rad vatrogasnih društava raspolaže fondom od 67 tisuća eura. Također, provodimo i indirektna ulaganja u domove što iznosi oko 200 tisuća eura. Većina tih domova je pod upravom DVD-a i za većinu njih plaćamo i režijske troškove. DVD-u Čazma svaki mjesec iz gradskog proračuna izdvajamo sredstva za najam prostora za vrtić koji smo prilagodili i opremili za tu namjenu. Izdvajamo između 600 do 1 200 eura mjesečno ovisno o režijskim troškovima koje taj prostor nosi. Kada sve te troškove zbrojimo, dolazimo do ukupne cifre koju sam spomenuo na početku, rekao je Pirak i najavio daljnja ulaganja.

Ivana Žugaj predsjednica Vatrogasne zajednice Grada Čazme zahvalila je gradonačelniku na tradicionalnom prijemu i podršci koju vatrogasci dobivaju od Grada Čazme. Pohvalila rad svih vatrogasnih društava na području grada i posebno istaknula aktivaciju DVD-a Martinac i aktivnosti članova DVD-a Komuševac.

– Vatrogasci osjećaju povezanost i zajedništvo što nas čini jedinstvenom zajednicom i obitelji. Ove godine naša zajednica slavi 30 godina postojanja, a Javna vatrogasna postrojba obilježava 20 godina osnutka. Planiramo obilježiti te jubileje te raditi na dokumentiranju 150-godišnje povijesti vatrogastva u Čazmi kako bismo ostavili trajni zapis za buduće generacije. S obzirom da DVD Čazma nije obilježilo 150 godina svoga postojanja, želimo napisati jednu knjigu o 150 godina vatrogastva na području Grada Čazme. U toj knjizi bismo opisali djelovanje svakog našeg društva te svih onih društava koja su postojala u tom razdoblju i koja su doprinijela Vatrogasnoj zajednici. Posljednje izdanje knjige bilo je za 110 godina DVD-a Čazme. Smatramo da bi sada trebali uložiti trud u dokumentiranje povijesti kako bismo imali trajnu i vrijednu uspomenu za buduće generacije, rekla je Žugaj.

Tihomir Brnjanec zapovjednik JVP Čazma naglasio je kako se puno ulaže u opremu, pa su tako prošle godine  kupljene vatrogasne ljestve jer su stare ostale u kvaru nakon intervencija prilikom nevremena koje je u rujnu 2022. godine pogodilo Čazmu. Nakon što se JVP prije nekoliko godina preselila iz prostora DVD-a Čazma u prostor nekadašnje Stanice za tehnički pregled vozila uvidjelo se da i tamo fali prostora za sve potrebe postrojbe, pa se kreće u proširivanje.

Tihomir Brnjanec zapovjednik JVP Čazma

– Ishodili smo projekte. Imamo građevinsku dozvolu za jedan veliki prostor, spremište i garažu za vozila od 400-tinjak kvadrata. Građevinsku dozvolu i sve dokumente imamo samo se nadamo  da će se otvoriti fondovi i natječaji kako bi to mogli aplicirati da idemo u proširenje prostora i da kad se to izgradi, prostor Javne vatrogasne postrojbe bude stvarno lijepo zdanje, izjavio je Brnjanec koji se zahvalio svim dobrovoljnim vatrogasnim društvima na odličnoj suradnji u operativnom dijelu.