Svečanošću u kino Sali Centra za kulturu obilježen je dijamantni jubilej Srednje škola Čazma. Ravnateljica Irena Ivanović u svom govoru naglasila je kako programi i zanimanja koji su kroz godine učenicima bili na raspolaganju govore o stanju čazmanske privrede kao i potrebama zajednice i gospodarstvu. 1964. godine, koju smatramo početkom srednjoškolskog obrazovanja u Čazmi, otvoren je Područni odjel bjelovarske gimnazije u kojem je na nastavu krenulo četrdesetak učenika. Dvije godine kasnije otvoren je još jedan odjel podružnice bjelovarske Škole učenika u privredi s metalskim zanimanjima. Desetljeće kasnije, Šuvarovom  reformom nastaje Školski metalski centar koji je s vremenom postao Centar za usmjereno obrazovanje s metalskim, prometnim, a jedno vrijeme čak i poljoprivrednim zanimanjima. Odjeli,  kojih je u jednom trenutku bilo čak 16, bili su smješteni u zgradi gdje se sada nalazi Gradska uprava. Tada je postalo jasno da zgrada, u kojoj je osim srednje škole još i radio stanica i auto škola, nema kapaciteta za 300, pa čak i 400 učenika, koliko je ponekad bilo upisano. Osamdesete godine prošloga stoljeća obilježile su pripreme za izgradnju nove školske zgrade. No, stižu  kobne devedesete. Centar za usmjereno obrazovanje postao je Srednja škola Čazma. Još jedna obrazovna reforma revitalizirala je dualnu prirodu obrazovanja. Vraćaju se gimnazijski programi uz one strukovne, a sve ostalo zasjenjuju ratna zbivanja. Ipak, zahvaljujući neumornom i predanom radu pojedinaca, radi se na izgradnji nove školske zgrade koja u drugoj polovini devedesetih dobiva svoje temelje da bi se na početku novog tisućljeća škola preselila na kraj Livadarske ulice gdje se nalazi i danas.

Ravnateljica Srednje škole Čazma Irena Ivanović

– Trenutno obrazujemo 250 učenika u 7 različitih programa obrazovanja u trogodišnjim i četverogodišnjem trajanju. Unatoč svim izazovima i ponekad kontradiktornim zahtjevima koji nam se nameću kroz razne političke odluke, trudimo se zadržati polivalentan karakter škole te kao jedina škola u gradu učenicima pružiti i opće gimnazijsko i strukovno obrazovanje. Nadamo se da ćemo u tome dalje uspjeti. Uz 250 učenika tu je i 45 zaposlenika. 35 zaposlenika su nastavnici, od kojih čak trećina radi još na najmanje jednoj školi. Čak 20 posto zaposlenika bivši su učenici škole koji danas u različitim ulogama u toj školi rade, bilo s druge strane katedre ili na poslovima stručnih suradnika ili administrativnih djelatnika. Govorimo o ljudima koji su se upravo zbog škole u Čazmu vratili ili su se u Čazmi zadržali i mislimo da je to naš najveći doprinos zajednici, istaknula je Ivanović.

Osnivač Srednje škole Čazma je Bjelovarsko-bilogorska županija. U ime župana Marka Marušića ovu visoku obljetnicu Srednje škole čestitala je pročelnica Andrea Prugovečki Klepac koja je 1994. godine svoju poslovnu karijeru započela upravo u čazmanskoj Srednjoj školi predavajući biologiju. U svom govoru, uz čestitke, istaknula je i najveći problem koji muči ne samo Čazmu i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, već i cijelu Hrvatsku, pitanje demografije.

Županijska pročelnica Andrea Prugovečki Klepac

–  Ono što, naravno, sve nas na neki način muči je svakako demografija. To je problem države, to je problem koji se prelijeva i na našu školu. Nadamo se da ćemo i taj problem na neki način kroz obrazovne politike, prvenstveno gledajući na pedagošku ravnopravnost, što je zadatak i nas kao osnivača, nastojati riješiti kako bi sva djeca u ovoj državi imala pravo na jednako i kvalitetno obrazovanje, rekla je Prugovečki Klepac.

I gradonačelnik Čazme Dinko Pirak dio svog radnog vijeka proveo je u Srednjoj školi Čazma kao profesor Glazbene kulture. Ono što je zanimljivo je da danas, kao gradonačelnik, radi u uredu u kojem je nekada bila zbornica u kojoj je boravio kao profesor. Uz čestitke istaknuo je daljnja ulaganja u školstvo i ispunjenje  davnog sna, da Čazma dobije đački dom pored srednje škole.

Gradonačelnik Dinko Pirak

–  Pokrenuli smo ponovno priču đačkog doma i dobili novac na temelju projekta kojeg je odradila Razvojna agencija Grada Čazme. Dobili smo novac za izradu projektne dokumentacije koja je u tijeku. I to je sljedeći cilj, da napravimo đački dom, ali i prostore potrebne za rad kroz praktikum i prateće sadržaje koje će trebati napraviti kao dodatak postojećeg objekta. Tu je i poligon za prometnjake kojeg također želimo realizirati. Ako se sve poklopi kako smo planirali, to bi moglo biti i ove godine. A đački dom, dok se naprave projekti, onda će se kandidirati u proceduru financiranja europskih fondova. Drago mi je da je Županija to isto tako podržala i da vidimo taj put za razvoj srednjeg školstva u Čazmi kao izgledni, naglasio je Pirak.

O svojim danima koje su proveli kao učenici govorili su Vinka Jelića Balta, koja je bila učenica, djelatnica, a danas je vanjska suradnica Srednje škole, zatim Dubravko Lukovečki, predstavnik prve generacije gimnazijalaca koji je upisao gimnaziju 1964. godine i predstavnik prve generacije ŠUP-a, Škole učenika u privredi, Franjo Jagatić.

Dodijeljena su priznanja svim djelatnicima koji su otišli u mirovinu, zahvalnice svima onima koji su svojim radom doprinijeli radu škole, a nagrada za životno djelo dodijeljena je bivšem ravnatelju Željku Kralju.