U Velikom Trojstvu, točnije na vidikovcu iznad njega, s kojeg se pruža predivan pogled na samo mjesto, održana je manifestacija Đurđevo na Bilogori.

Sve je započelo u subotu igraonicama za djecu koje je organiziralo Društvo Naša djeca Veliko Trojstvo. Predsjednica Helena Kokan istaknula je kako je zadovoljna odazivom mališana, a kako se sam blagdan gotovo poklapa s Danom planeta zemlje tako su i oni za temu radionice odabrali recikliranje: ‒ Od iskorištenih bočica soka pravit ćemo vaze i druge uporabne predmete. Djeca će kroz bojanke i igru učiti zašto je važno čuvanje prirode ‒ pojasnila je Kokan.

Nakon dječjih igara, nastupili su tamburaši Kulturno umjetničkog društva Veliko Trojstvo koje će sredinom svibnja proslaviti stogodišnjicu rada svoga društva. No vrhunac večeri bilo je paljenje krijesa koji je ove godine odlično izgorio za svojih nekoliko metara visine i time simbolično rastjerao sve zlo i na neki način blagoslovio početak poljoprivrednih radova kako se oduvijek i radilo.

Nedjeljni program započeo je u ranim jutarnjim satima okupljanjem izlagača koji su na štandovima nudili svoje proizvode. Zahvaljujući udruzi „Bilogorski turistički put“ organiziran je bilogorski doručak kojeg je blagoslovio župnik Jakov Golemić, a prigodno se obratio o načelnik Marko Kutanjac te u ime Romske kuće, Goran Đurđević.

Načelnik Marko Kutanjac zahvalio je svim udrugama i pojedincima koji su svoje vrijeme i trud uložili u pripremanje Đurđeva na Bilogori, ali i drugih manifestacija koje se kroz godinu održavaju u Velikom Trojstvu te najavio već prvi program koji dolazi, a to je obilježavanje sto godina djelovanja KUD-a Veliko Trojstvo koje će se proslaviti 13. svibnja u Školsko-sportskoj dvorani u Velikom Trojstvu. Nastupit će Ansambl „Lado“, a ulaznice se mogu kupiti i zgradi Općine Veliko Trojstvo.

Vrijedne domaćice pripremile su svu gastronomsku raskoš u kojoj su posjetitelji mogli uživati. Nakon doručka okupljeni su se zaputili prema župnoj crkvi na Svetu misu nakon koje se na vidikovcu nastavio program.

Članovi KUD-a izveli su program i prikaz Đurđeva, a nastupile su i članice Matice umirovljenika koje su izvele nekoliko pjesama.

Kako je ovaj kraj poznat po konjogojstvu te tu djeluje i nekoliko konjogojskih udruga, uslijedio je blagoslov konja, a svakom konju je stavljena prigodna rozeta za sudjelovanje na ovoj manifestaciji. Vlasnici konja, pogotovo oni koji su već vrsni jahači, na konjičkim igrama pokazali su spretnost i okretnost u jahanju.

Kako bi se potaknulo mještane ne sadnju cvijeća i uređenje okućnica, Bilogorski turistički put i Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar osigurali su besplatne sadnice cvijeća koje su bile podijeljene svima prijavljenim. Nakon toga su za mališane organizirane igre i radionice, a oni nešto stariji, uživali su u nastupu tamburaškog sastava Korak. Program je potrajao do večernjih sati, a vidikovac je ponovno pokazao zašto je omiljeno mjesto Trošćana, ali i njihovih gostiju. (sk)

Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik