Gradonačelnik Grada Bjelovara Dario Hrebak i direktorica Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar Ana Kelek na konferenciji za novinare upoznali su javnost o raspisivanju Javnog poziva za potpore u turizmu u 2024. godini.

– Ove godine idemo isključivo na opciju da idemo dodatno poticati najbolje, najljepše projekte kojima se stvara dodatan sadržaj i potičemo kuće s bazenima. Dosta je bilo u prvoj godini sumnje je li dobro poticati na ovan način razvoj turizma ili ne. Bilo je čak i dosta podsmijeha. Međutim, danas vidimo da imamo jako puno upravo takvih turističkih objekata koji su puni četiri do pet mjeseci tijekom godine i jačaju turističku ponudu našega grada, kazao je Hrebak.

Javni poziv trajat će do 29. svibnja 2024. godine. Iznos od 80 tisuća eura, u jednakim omjerima osigurali su Grad Bjelovar i Turistička zajednica Bilogora – Bjelovar.

– Minimalno sufinanciranje iznosi 5000 eura, a maksimalno do 50 posto prihvatljivih troškova, što ovisi o kvaliteti prijavljenih projekata. Cilj je potaknuti razvoj turizma na našem području, što se već prvim javnim pozivom pokazalo iznimno uspješnim. Nakon prvog poziva na području Turističke zajednice dobili smo 120 kreveta više, dok je nakon drugog dobiveno njih još 100, tako da ukupno u ove tri godine imamo 225 kreveta više u privatnom smještaju od ukupno 420 kreveta, koliko ih imamo na području Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar, izjavio je Hrebak.

Direktorica Turističke zajednice Bilogora – Bjelovar Ana Kelek rekla je kako se pozitivan pomak na području Zajednice najviše osjetio prošle godine kada je posjeta bila rekordna s 33 tisuće noćenja i 11 tisuća dolazaka.

– Dobri rezultati se pokazuju i ove godine. Već sad u prva četiri mjeseca vidimo porast jer već imamo 12 tisuća noćenja, a u isto vrijeme prošle godine je bilo oko 9, tako da mislimo da će 2024. biti još bolja. Javni poziv vrijedan 80 tisuća eura financiran je u istoj vrijednosti  iz proračuna Grada Bjelovara i Turističke zajednice, s naglaskom da je Turistička zajednica sredstva osigurala iz Fonda za udružene Turističke zajednice za projekt za razvoj turističkih proizvoda na području destinacije za koji smo dobili 85 tisuća eura. 40 će biti uložen u ovaj javni poziv, a ostalih 45 će biti uloženo za nastavak razvoja ciklo-turističke infrastrukture, dodatnih sadržaja i svega onoga što nam je potrebno kako bi bilo sve spremno za veliki projekt koji nam dolazi, a to su terme. Naravno, tome će i pridonijeti obnova etno kuće u Trojstvu. To su sve neke lijepe stvari koje nas ističu kao novu turističku destinaciju na karti Republike Hrvatske, kazala je Kelek.