Financijski mehanizam EGP-a i Norveški financijski mehanizam pridonose smanjenju socijalnih i ekonomskih razlika unutar Europe te jačaju bilateralnu suradnju između država donatora (Island, Lihtenštajn i Norveška) i Republike Hrvatske.

Grad Bjelovar prijavio je projekt korištenja geotermalne energije na području Velikog Korenova – Korenovo GT-1, te je ostvario potpore za izradu tehničke dokumentacije. Grad je korisnik projekta s partnerima EFLA Consulting Engineers s Islanda te Termama Bjelovar. Ukupna vrijednost projekta iznosi 309.320,04 €, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 258.251,29 €. Projekt se provodi od 24. svibnja 2022. do 30. travnja 2024. godine.  

Dana 26. travnja 2024. održala se završna konferencija na kojoj se predstavili rezultati projekta i mogućnosti u budućnosti za daljnji razvoj.  Tom je prilikom gradonačelnik Dario Hrebak istaknuo kako je ovo iznimno važan projekt za Grad Bjelovar, ali i Republiku Hrvatsku. „Potencijal postojanja geotermalne energije u Hrvatskoj je iznimno velik, a nadam se da će se mnogi voditi našim pozitivnim primjerom. Pripremili smo već dva nova projekta, za koje se nadamo da ćemo imati podršku svih sudionika kao i u ovom. Nadam se da ćemo u predstojeće tri godine provesti te projekte kako bismo mogli krenuti iskorištavati geotermalnu energiju u toplinarske svrhe.“  Istaknuo je kako će se dio sredstava osigurati od strane Grada, a ostatak se nada da će se pronaći iz sredstava donatora i investitora, te u proračunu RH za koji će se zalagati da se oformi nacionalna zaklada u ovakve svrhe. „Bjelovar smo pozicionirali kao napredan grad koji može biti predvodnik novog vala koji će značiti vraćanje obnovljivih izvora energije na velika vrata u Hrvatsku.“

„Prije osam godina smo počeli razmišljati o iskorištavanju geotermalne energije u Bjelovaru jer smo znali da potencijali postoje. Danas smo na kraju završetka projekta kojim smo to i dokazali i kojim krećemo u nove.  Dobili smo puno bolje rezultate od očekivanih, te nam oni daju podstrek za daljnje aktivnosti. Želimo da cijeli grad bude istraživačko područje  za razvoj i eksploataciju“, rekao je Zvonimir Žarec, direktor Termi Bjelovar.

Zamjenik veleposlanika Kraljevine  Norveške pri Republici Hrvatskoj Klouman Marstrander kazao je kako se nalazimo u ključnom trenutku za pronalazak mogućnosti za iskorištavanje zelene energije. „Geotermalna energija je nepresušni izvor i odličan način za dobivanje nove zelene i održive energije. Čak 98% iskorištene energije u Norveškoj je iz hidroenergije. I Hrvatska može iskoristiti snagu prirode, poglavito zbog pritiska klimatskih promjena. Ovakve projekte podupiremo svojim iskustvom kako bismo manje razvijenim zemljama pomogli u zelenoj tranziciji.“

Program „Energija i klimatske promjene“ ima za cilj iskoristiti donorska sredstva u svrhu rješavanja izazova klimatskih promjena. „Omotnicu od 20 milijuna eura Hrvatska je iskoristila na najbolji mogući način. Koordiniranim radom ostvareni su odlični rezultati te kreće daljnja promocija geotermalne energije u Hrvatskoj i u Bjelovaru kojem ćemo sigurno dati podršku“, istaknuo je Lovro Karamarko iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

„Nitko ne voli promjene, ali kada postanete svjesni prednosti svih geotermalnih vrijednosti, promjena je dobra. To se dokazalo i na Islandu, a dokazat će se i u Bjelovaru. Ono što imate u rukama je prirodan, održiv i veoma vrijedan izvor energije koji može zamijeniti sve ostale izvore energije. Krenite razvijati sustav i načine distribucije i dugoročno će se pokazati prosperitet za zajednicu“, naglasio jeKristleifur Guðjónsson iz islandske tvrtke EFLA.hr.

Stariji istraživač programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar Tomislav Đurić održao je prezentaciju u kojoj je naglasio kako u Europi 90% potreba za energijom odlazi na grijanje.  Hrvatska trenutno  65% energije proizvodi iz obnovljivih izvora, najviše od sunca i vjetra. Uz geotermalnu energiju, to su obnovljivi izvori, uvijek dostupni, predvidljive proizvodnje, s uvjetima koji se mogu kontrolirati i s malog ugljičnog otiska. Sjever Hrvatske ima velike potencijale na cijelom području za geotermale. Dodatno, geotermalna energija je jako dobar rezervni sustav u slučajevima nestašice konvencionalnih izvora, a može se iskorištavati u gotovo svim sektorima. Zemlja predvodnica u svijetu je SAD, a slijede je Indonezija i Filipini.

Cilj projekta je povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, smanjenje emisije CO2 te povećanje sigurnosti opskrbe.  Svrha projekta jest proizvodnja energije s manjom emisijom ugljika i povećanom sigurnošću opskrbe kroz izradu tehničke dokumentacije koja je potrebna kako bi se došlo do  faze izgradnje bušotine te eksploatacije/proizvodnje geotermalne energije.