Kulturni centar „Mato Lovrak“ domaćin je terenskog istraživanja projekta „Pazi što jedeš – laboratorij 2024“ u Velikom Grđevcu.  Projekt ima za cilj prikupiti dokumentaciju znanja i vještina pripreme tradicijskih jela u suvremenosti, a ove godine  tema je hrvatsko lovstvo, odnosno, pitanje divljači kao dijela tradicijskog jelovnika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U realizaciji projekta sudjeluju studenti etnologije i kulturne antropologije s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Odjela za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru.

– “Pazi što jedeš – laboratorij” se održava od Istre, Zadra, Pašmana, mijenjamo lokalitete, nastavit ćemo tako tim smjerom, ove godine smo u Grđevcu. Želimo nekako obuhvatiti cijelu Hrvatsku, a onda kao još jedan rezultat projekta nam je i tiskana publikacija, katalog, u koji studenti ono što su skupili na terenu pretoče  u tekstove, kazala je profesorica Danijela Birt Katić s Odjelaza etnologiju i antropologiju Sveučilište u Zadru.

Sve što će studenti  istražiti bit će podloga za ponudu posjetiteljima Kulturnog centra „Mato Lovrak“  i na taj način će se promovirati kulturna baština južne Bilogore i područje Velikog Grđevca.

– Ono što je nas velika stvar je suradnja s visokoobrazovnim ustanovama koju smo započeli već prošle godine je ta da rezultati studentske terenske nastave su nama nešto što ostaje. Prošle godine studenti su popisali i opisali predmete iz mlina i mi danas imamo etnografsku zbirku Mlina Družbe Pere Kvržice koje je ušlo u predzaštitu. Moram reći da su pohvaljeni i u Ministarstvu kulture, jer to su tako dobro napravili da bi moglo ući i u zaštitu redovno, ali ostavili smo otvorenu zbirku kako bi još možda naši sugrađani prinijeli neke predmete. Koristim ovu priliku da pozovem one koji imaju predmete iz tog razdoblja, početak prošlog stoljeća i kraj pretprošlog stoljeća, koje imaju možda negdje u podrumu, na tavanu, dobro će nam doći da ih izložimo i da ih unesemo u našu etnografsku zbirku mlina. Družba Pere Kvržice, rekla je ravnateljica KUC-a Mato Lovrak Zvjezdana Galkowski.

Ovo je bilo prvo terensko iskustvo studentici Bojani Karlici koja studira etnologiju, kulturnu antropologiju i lingvistiku na Filozofskom fakultetu Sveučiliša u Zagrebu.

– Zaključili smo da je zapravo najviše tu bilo mliječnih proizvoda i tijesta, tjestenina kiflica. Naravno prije nije baš bilo često da se svaki dan jede meso i slično, osim u posebnim prilikama. Ljudi su imali svoje i to su i jeli, kazala je Bojana koja je bila iznenađena susretljivošću ljudi na terenu.