Kao i prethodnih godina, Gradska knjižnica Slavka Kolara Čazma i ove je godine izabrala svoje najčitatelje za prošlu 2023. godinu. Osim što su posudili i pročitali najviše knjiga, oni su knjižnicu prepoznali kao mjesto za boravak, susrete, učenje, čitanje i provođenje slobodnog vremena. Najčitatelji su Sara Benaković, Klara Kraljević, Marina Benaković i Verica Čauš.

Sara Benaković ima 7 godina i u knjižnicu dolazi u pratnji majke Marine od najranije dobi. Obožava čitati slikovnice koje moraju biti lijepo i bogato ilustrirane.

-Najdraža mi je slikovnica Snježno kraljevstvo (Frozen), gdje je glavni lik Elsa, otkrila nam je Sara i dodala kako je jako zadovoljna izborom slikovnica u knjižnici.

Klara Kraljević ima 11 godina i učenica je petog razreda osnovne škole. Osim što posuđuje knjige u Gradskoj knjižnici Slavka Kolara, članica je i knjižnice Osnovne škole Čazma.

-Redovito posjećujem knjižnicu od kada sam naučila čitati. Obožavam čitati knjige za mlade i lektiru koju sam do sada svu pročitala, kazala nam je Klara, na koju je posebno ponosna njena obitelj što je najčitateljica.

-Moji su doma bili jako sretni kada sam im rekla da sam izabrana za najčitateljicu i bilo im je jako drago, dodaje Klara, koja ne može izdvojiti svoju najdražu knjigu jer ih ima puno.

Marina Benaković svoju ljubav prema čitanju prenijela je na svoje dvije djevojčice od najranije dobi.

-Stalno smo u knjižnici, djevojčice si posuđuju što same žele. Imamo i kod kuće slikovnica. Nikada ih nisam na to forsirala, same su zainteresirane od najranije dobi da im se čita i da same čitaju. Vole slušati priče i u tome uživaju, kazala nam je Marina. Na pitanje koliko je knjiga pročitala, kaže da nije ni sama sigurna.

-Prije sam vodila evidenciju na mjesečnoj i godišnjoj bazi koje sam knjige pročitala, sada se više ne zamaram time, rekla nam je Marina i dodala kako često i sama kupuje knjige, bez obzira što sve naslove koje želi pročitati može pronaći u čazmanskoj knjižnici.

-Sviđa mi se ponuda knjiga i stalno u knjižnicu dolaze nove knjige. Knjižnica jako dobro drži korak s onim što je novo i zanimljivo nama koji posuđujemo knjige, rekla je Marina, posebno istaknuvši susretljivost i ljubaznost knjižničarke Vinke Jelić Balta.

Ravnatelica Gradsje knjižnice Slavka Kolara Čazma Vinka Jelić Balta (desno) s najčitateljima 2023. godine

Marina čita različite žanrove, krimiće, trilere, putopise, i teško joj je izdvojiti najdražeg pisca.

-Izdvojila bih, ako moram autoricu Innu Moore jer je ona posebna žena. Posebno me se dojmila zbog svog karaktera i načina pisanja i jako je pristupačna. Od stranih pisaca jako volim čitati Joa Nesboa, otkrila nam je.

Verica Čauš od kada je u mirovini znatno više čita nego prije i redovito posjećuje knjižnicu.

-Volim čitati knjige koje me ne opterećuju psihički. Volim pisce i knjige i stvarno ima jako puno dobrih stranih pisaca, kao i domaćih. Svi koji dođu u knjižnicu sigurno mogu pronaći nešto za sebe, izjavila je Verica te izdvojila od autora Julijanu Matanović čije je sve knjige pročitala.

Isto tako pohvalila je književne susrete koji se često održavaju u knjižnici.

-Sada, kada sam u mirovini, sva ona želja za čitanjem koja je često bila zanemarena u mladosti zbog posla i drugih obaveza u mirovini je ispunjena. Posvetila sam se čitanju i sretna sam, istaknula je Verica, koja je i aktivna članica Kluba čitatelja Gradske knjižnice Slavka Kolara Čazma.