Foto/Davor Kirin

Grad Čazma planira proširenje prostornog kapaciteta Dječjeg vrtića “Pčelica” i u tu svrhu kupio je objekt u Gornjem Dragancu, koji će nakon renoviranja postati ispostava gradskog vrtića.Točan početak rada ispostave još nije utvrđen, s obzirom na to da unutrašnji prostor zahtijeva uređenje i opremanje.

Grad Čazma prijavio je projekt rekonstrukcije i opremanja na Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava „Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova“, Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Odobren je iznos od 2,6 milijuna kuna te je provedena javna nabava za uređenje zgrade vrtića u Dragancu, no naišlo se na nekoliko poteškoća.

-Trenutno analiziramo postojeću nabavu. Procijenjena vrijednost uređenja objekta koji smo kupili iznosila je 790 tisuća eura, no javna nabava rezultirala je cifrom od milijun i 348 tisuća eura, istaknuo je gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak.

Grad je za ovaj projekt dobio i europska sredstva koja na kraju pokrivaju samo 30 posto ovog iznosa, ostavljajući da veći dio troškova bude pokriven iz gradskog proračuna.

– Nismo očekivali tako visoku cijenu te sada razmatramo opcije. Preveliki je to iznos da padne na financiranje iz gradskog proračuna. Tražimo rješenja kako bismo se prijavili na novi natječaj najavljen za drugu polovicu godine. U svakom slučaju, trošak je prevelik da bi ga u potpunosti podnijeli iz vlastitih financijskih sredstava, s obzirom na neočekivanu razliku u cijeni u javnoj nabavi, izjavio je Pirak.

Ispostava vrtića u Gornjem Dragancu posebno je značajna za Draganečki mjesni odbor, poznat po visokoj gustoći stanovništva, koji trenutno broji četrdesetak djece koja pohađaju vrtić.