Kolekcija Manuele Najman o grupi ABBA uskoro u bjelovarskom muzeju

Garešničanka Manuela Najman (51) nadaleko je poznata kao vlasnica najveće zbirke predmeta o megapopularnoj švedskoj pop grupi ABBA u ovom dijelu Europe, a njenu kolekciju uskoro će moći razgledati i posjetitelji Gradskog muzeja u Bjelovaru. Za naš list ispričala je kako se zaljubila u ABBU i zarazila kolekcionarstvom koje ju ne popušta ni nakon više od četiri desetljeća, koliko skuplja razne predmete o tom glazbenom sastavu.

– Ljetne školske praznike 1982. godine provela sam kod tetke u Njemačkoj gdje je moju pažnju privukla jedna trgovina s gramofonskim pločama i kasetama u velikom trgovačkom centru u kojeg smo često išli. U njoj su imali dvije ABBA-ine kazete, jedna je bila album Voulez-Vous, a druga Greatest Hits Vol. 2. Privukla me fotografija s Greatest Hits albuma, koja je i danas ostala moja omiljena fotografija te grupe. Uglavnom nisam ništa tetki govorila, samo bi gledala – rekla nam je Manuela Najman koja se s nostalgijom prisjeća i trenutka kada je dobila prvu ABBA-inu kazetu:

– Tetka je primijetila da mi je ta trgovina posebno interesantna te me jednom prilikom pitala da li mi se u njoj nešto sviđa. Ja sam i dalje šutjela jer me bilo sram tražiti da mi kupi tu kazetu, no na kraju sam popustila i otkrila joj što želim. Po povratku u automobila tetka je stavila u kazetofon tu kazetu i zasvirala je ABBA i legendarna Gimme!, Gimme!, Gimme!, a sve ostalo je povijest – otkriva nam Manuela.

U svojoj zbirci ona danas posjeduje 189 singl ploča, 88 LP ploča, 96 CD-a, 19 DVD-a, 13 audio kazeta, 5 video kazeta, 48 knjiga  i 107 časopisa. Riječ je o nekoliko stotina predmeta i najvećoj zbirci o ABBA-i u ovom dijelu Europe, kaže Manuela, te dodaje da se veseli što će njenu kolekciju vidjeti i brojni posjetitelji bjelovarskog muzeja u okviru izložbe koju taj muzej organizira pod nazivom „ABBA – pola stoljeća od Waterlooa“. Njeno otvorenje je 6. lipnja, a posjetitelji će je moći razgledati tijekom cijelog Bjelovarskog ljeta.   

 Izvor: 043 Bjelovarsko-bilogorski vjesnik