U Kutku za kulturni trenutak čazmanskog Centra za kulturu sinoć je predstavljena knjiga “Kaleidoskop života: stanovništvo župe Čazma u 19. stoljeću”. Knjiga je rad povjesničara Jure Bijelića temeljen na istraživanju matičnih knjiga krštenih župe Čazma. Radi se o opsežnom djelu koje približava demografske aspekte župe Čazma u razdoblju od 1791. do 1910. godine. U prvom dijelu knjige autor donosi pregled i detaljnu analizu stanovništva Čazme do početka 20. stoljeća, dok u drugom dijelu donosi tablične prijepise upisa svih krštenika po prezimenima.

Juro Bijelić je proveo većinu svog života u Čazmi. S namjerom da doprinese lokalnoj zajednici i ljudima koji tamo žive,  odlučio je istražiti matične knjige i stvoriti knjigu koja će Čazmancima pružiti uvid u živote njihovih predaka od kraja 18. do početka 20. stoljeća.

– Namjera mi je da ovaj rad bude barem mali doprinos zavičaju i ljudima koji ovdje žive te će omogućiti pronalaženje predaka i podataka o precima Čazmanaca od kraja 18. stoljeća do početka 20. stoljeća. S druge strane, matične knjige kao izvor u meni su izazvale interes zato što je to jedan novi oblik promatranja povijesti gdje se malo paradigma okreće. Nije to više  povijest velikih ljudi i velikih događaja koji su u biti bili na vrhu piramide, nego sada krećemo od dna piramide, od tog malog stanovništva i krećemo prema nekim procesima koji su se mijenjali. U tom trenutku čitanja tih matica, kreiranja svih tih podataka dolazimo do podataka o očevima, majkama, braći i sestrama, kumovima koji krste svoju demografsku i povijesnu dinamiku. Stvaraju jednu sliku kao što kaleidoskop stvara svoju sliku. Kako se zrcale kamenčići, tako se ostvaruju i neki novi oblici. Tako  sam i došao do naziva knjige „Kaleidoskop života“, kazao je Bijelić.

Uz samog autora, u predstavljanju knjige sudjelovali su ravnateljica Centra za kulturu Maja Cepetić Rogić, kustosica u Gradskom muzeju Čazma Jadranka Kruljac Sever te ispred izdavača ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić.