Povodom Svjetskog dana zdravlja, Matica umirovljenika grada Čazme organizirala je dvije važne akcije s ciljem brige za zdravlje svojih članova. U Domu umirovljenika provedeno je mjerenje tlaka i razine šećera u krvi, dok je u Optici Lucija održana besplatna kontrola očnog tlaka.

Da se čazmanski umirovljenici rado javljaju na ovakve zdravstvene akcije govori broj onih koji su se odazvali . Tlak i šečer u krvi prekontroliralo je šezdesetak umirovljenica i umirovljenika, a isto toliko je pokazalo inreres za kontrolom očnog tlaka.

-Mi svake godine u ovo doba, kada je Svjetski dan zdravlja, otprilike dan prije ili kasnije, organiziramo redovito mjerenje tlaka i razine šećera u krvi. Međutim, ove godine u suradnji s patronažnomom službom našeg Doma zdravlja, odlučili smo organizirati dodatnu edukaciju za naše građane, posebice umirovljenike. Održali smo savjetovanje o tome kako prepoznati zdravstvene probleme vezane uz tlak i šećer. Ove godine, u suradnji s Optikom Lucija, našim poslovnim partnerom, koji pruža određene popuste na usluge, dogovorili smo provjeru očnog tlaka, što je izuzetno važno. Također smo organizirali savjetovanje i razgovore s našim umirovljenicima. Razgovarali smo o simptomima koje mogu primijetiti kada je riječ o povišenom tlaku i očnom tlaku. Nastojimo educirati naše umirovljenike koliko je to moguće kako bi mogli kontrolirati svoje zdravlje. S ponosom ističemo da umirovljenici sve više prepoznaju važnost redovitih pregleda, što nas iznimno veseli, rekao je predsjednik Matice Franjo Jagatić.

Magistra sestrinstva Tajana Šimić iz Patronažne službe Doma zdravlja u Čazmi te patronažna sestra u mirovini Nedeljka Baćani bile su na raspolaganju umirovljenicima za pitanja i savjete. Na pitanje o trenutnim vrijednostima šećera kod umirovljenika, magistra Šimić je naglasila:

-Bjelovarsko-bilogorska županija je vodeća po kardiovaskularnim bolestima. Vrijednosti krvnog tlaka i šećera u krvi su u visokim granicama normale, kazala je Šimić.

Dodala je kako su ovakve akcije od iznimne važnosti za prevenciju, naglašavajući i edukativni aspekt istih:

-Ovakve akcije su ključne za sprječavanje liječenja i hospitalizacija. Prevencijom promičemo očuvanje zdravlja, naglasila je.