Objavljen je poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz ITU mehanizma koji se odnosi na revitalizaciju etnografskog muzeja i etno parka kroz uređenje, opremanje i razvoj digitalne i multimedijalne prezentacije kulturne baštine. Na taj način će se rekonstruirati i opremiti Etno muzej i Etno park u Velikom Trojstvu.

– Gradu Bjelovaru odobrena je 22 milijuna eura vrijedna omotnica iz ITU mehanizma. ITU mehanizam je mehanizam europskih fondova za integrirana teritorijalna ulaganja. Od tih 22 milijuna eura koje imamo pravo potrošiti na projekte koji su integrirajući, koji razvijaju razne segmente života Grada Bjelovara i četiri naša partnera, četiri općine oko Grada Bjelovara, to su Kapela, Rovišće, Štefanje i Veliko Trojstvo. Ono što je najvažnije, prvi javni poziv je objavljen, osigurana su sredstva vezano uz ovaj konkretan projekt, 1.35 milijuna eura vrijedan projekt 1,15 milijuna je ono što se može povući iz ITU mehanizma, ostalih 15% će financirati općina Veliko Trojstvo. U sljedećim fazama, vjerujemo u idućih nekoliko tjedana, da će biti objavljeni i neki drugi pozivi. Očekujemo poziv za Garden House, za projekt jačanja smještajnih kapaciteta u sklopu Bjelovarskih toplica. U svakom slučaju mi smo započeli svoju ITU avanturu. Kazao je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak.


Načelnik Općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac govoreći o projektu rekonstrukcije i opremanja Etno muzeja i Etno parka u Velikom Trojstvu je naglasio kako su dugo čekali sredstva i način kako ih obnoviti.

– Kroz ITU mehanizam se pokazalo da smo došli do europskih sredstava za prostor koji će stvarno doprinijeti općini i jedno središnje turističko mjesto gdje će posjetioci moći doći, a nakon toga posjetiti i naše ostale turističke destinacije, od naših OPG-ova, naših restorana i naših kuća za odmor. Ono što je bitno za projekt je to da ćemo s ovim projektom privući, prije svega sve ove općine koje su uključene u ITU mehanizam. Prilika je to da se svi gosti upoznaju s kulturnom baštinom Bilogore kroz jedan moderan, digitalni način, kroz multimediju, gdje će se moći na jedan zanimljiviji način upoznati sa svim svim bogatstvima naše Bilogore, kazao je Kutanjac.