Foto: Davor Kirin

Nakon dugogodišnjeg planiranja i nastojanja da se realizira, projekt jednosmjenske nastave u Osnovnoj školi Čazma krenuo je u dobrom smjeru.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je Suglasnost na Idejno rješenje za rekonstrukciju i dogradnju građevine Osnovne škole Čazma, smatrajući kako ono zadovoljava uvjete propisane Normativima dimenzioniranja prostora osnovnih škola u Republici Hrvatskoj 2022..

Građevina u kojoj je smještena Osnovna škola Čazma, nakon rekonstrukcije i dogradnje, imat će ukupnu bruto površinu 6.291,31 m2, od čega će bruto površina dograđenog školskog dijela iznositi 1.387,44 m2. Predviđa se rekonstrukcija i dogradnja novih 9 učionica, s kapacitetom učionice 28 učenika, i pratećim sadržajem.

U tijeku je izrada Glavnog projekta, nakon čega slijedi ishođenje građevinske dozvole. Dogradnja će omogućiti prelazak Osnovne škole Čazma na održavanje nastave u jednoj smjeni u školskoj godini 2026./2027..

– Naša dugogodišnja nastojanja urodila su plodom. Vjerujem da će prelazak na jednosmjenski rad olakšati rad i podići kvalitetu nastave svih zaposlenika i korisnika Osnovne škole Čazma, istaknuo je gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

Podsjetimo, Grad Čazma je, nakon višegodišnjih nastojanja, od 2023. godine preuzeo osnivačka prava nad Osnovnom školom Čazma. U godinu i nešto dana, u OŠ Čazma uloženo je više od četvrt milijuna eura proračunskog novca, kako bi se podigao standard u toj ustanovi. Istaknimo samo kako je nedavno potpuno obnovljena školska kuhinja te su prvi put otkada postoji škola nabavljeni stolovi sa sjedalicama, kako bi djeca mogla obrok pojesti sjedeći.

U planu je i dogradnja Područne škole Draganec

Izrađeno je idejno rješenje za dogradnju Područne škole Draganec. Osim dogradnje škole, u planu je i gradnja nove sportske dvorane. Dogradnjom se žele stvoriti uvjeti za potrebe jednosmjenske nastave.

U postojećem objektu nalaze se dvije učionice razredne nastave, a dogradit će se još dvije učionice s kabinetima i sanitarijama te školsko sportska dvorana sa svim potrebnim pratećim prostorijama.

Sve postojeće i nove učionice, blagovaonica, zbornica i ostale prostorije, opremit će se novim namještajem i odgovarajućom IT opremom potrebnom za kvalitetno izvođenje razredne nastave u jednoj smjeni.

Izvor: Grad Čazma