U ponedjeljak 1. travnja oko 11.00 sati, u Bjelovaru, u parku „Borik“, pas vlasništvo 71-godišnjaka koji se otkinuo s povodca kojim je bio privezan za klupu napao je drugog psa koji je uslijed zadobivenih ugriza uginuo. I 71-godišnju vlasnicu uginulog psa je ugrizao za ruku dok je pokušavala spasiti svog psa, te je upućena liječniku. Vlasnik psa se udaljio prije dolaska policijskih službenika tako da će mu naknadno biti uručen obavezni prekršajni nalog o počinjenom prekršaju iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, stoji u priopćenju koje je objavila PU bjelovarsko-bilogorska.

Vlasnik psa koji je ugrizao 71-godišnjakinju i ubio njenog psa  je poznati bjelovarski kuhar, 71-godišnji Božidar Miodragović koji nam je prenio detalje ovog nemilog događaja iz svog kuta.

–  Ja nemam bernardince od danas, uzgajao sam ih i moji bernardinci su bili najbolji u bivšoj državi i međunarodni šampioni što se može i provjeriti. Ovime što sam rekao želim dati do znanja, što se tiče pasa, da znam sve o njima, čak sam položio i prije tridesetak godina za suca, pa znam o psima malo više nego drugi. Bernardinci su inače miroljubivi psi koji spašavaju ljude na -30 u Alpama, kaže Miodragović, a o samom događaju 1. travnja je ispričao.

– Došao sam tog dana na Borik malo se prošetati sa psom i tamo su ljudi trčali, bilo je još nekih pasa koji su bili na povodniku i sve je bilo kao obično. U jednom trenutku sam stao i vezao mog psa Astora za klupu i krenuo ga  češljati s obzirom na njegovu dugu dlaku. U trenutku kada sam se sagnuo da ga počešljam po leđima, nisam vidio da mi je s leđa dolazi taj mali pas,  zalajao i krenuo prema nama. Taj mali pas nije bio na povodniku, a moj Astor, ne znam je li se uplašio ili što, i tako se trgnuo da je strgao ogrlicu kojom je bio vezan oko vrata.  Nasrnuo je na tog malog psa, a onda se između njih uplela gospođa, vlasnica tog drugog psa s nekakvom granom i počela udarati. Ja sam tada odvukao Astora, a ona je rekla da ju je on ugrizao. Isto tako navodi se da sam napustio mjesto događaja, no ne znam zašto bih ostao kada se i gospođa udaljila jer je tražila nekakvu vreću da pokupi svog psa. S obzirom na to da je moj pas bio krvav otišao sam ga oprati, ne znam što sam trebao čekati, da padne kiša i opere ga, kaže Miodragović i dodaje kako se na Borik vratila njegova kćer i pokupila ostatke dlake od češljanja jer ne voli iza sebe ostavljati nered.

– Tog dana je na Boriku bilo stvarno puno ljudi, djece, drugih pasa i Astor nije nikome drugome ništa htio. On je miroljubiv, ali nemoj ga napadati. Svi pišu veliki pas ubio malog, ali nitko ne piše, je li taj pas bio na povodniku, je li trčao slobodno okolo, rekao je Miodragović.

– Ja volim pse i nije mi drago što se sve ovo dogodilo, i sam sam u šoku i ne mogu reći poznam li ili ne gospođu koja je vlasnica psa. Ona je otišla i ja sam tada otišao doma, i vjerojatno me kasnije prijavila policiji. Samo ću ponoviti, pored nas su prolazili drugi psi i ni na koga nije reagirao. Da je ovaj mali bio na povodcu i nije krenuo prema Astoru sigurno ne bi ništa bilo, zaključio je Miodragović.

Inače, u članku 30. iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira stoji da onaj ”tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa, bit će kažnjen novčanom kaznom od 200 do 1000 eura. Hoće li ovaj slučaj dobiti i drugu dimenziju, onu sudsku, ovisi o vlasnici ubijenog psa koja može Miodragovića privatno tužiti za eventualnu materijalnu štetu.