U Gradskom muzeju Bjelovar 21. ožujka u 18 sati bit će otvorena izložba „Srednjovjekovni Gudovac“ koja će na dva tjedna biti mjesto rekonstrukcije jednog dijela bilogorske povijesti. Izložba će biti podijeljena u dva dijela: prvi dio izložbe prikazivat će srednjovjekovnu kuhinju, dok će drugi dio izložbe prikazivati presjek ostale građe pronađene na gudovačkoj gradini.

U gradini u Gudovcu je 2003. godine prilikom arheoloških istraživanja pronađena uskršnja pisanica, dosad najstariji nalaz takve vrste s područja Hrvatske (15. st.). Pisanica je pronađena u fragmentima (njih ukupno 146).  Restauracijom i konzervacijom u Hrvatskom restauratorskom zavodu iznijeti su zaključci kako je jaje kokošjeg podrijetla, ukrašeno srcolikim motivima na čokoladno smeđoj podlozi. Motivi su se radili tehnikom rastopljenog voska  koja se koristi i u današnje vrijeme, a jaje govori o običajima koji su se prakticirali u srednjem vijeku.

Za gudovačku gradinu smatra se da je podignuta početkom 14. stoljeća, a predstavljala je utvrđeni plemićki posjed (majur), odnosno plemićko sjedište.  Središnje utvrđenje bilo je utvrđeno širokim jarkom i bedemom izgrađenim od drvenih greda i zemljanog nasipa, čiji se ostaci najbolje vide na sjevernoj strani gradine. Kasnosrednjovjekovna gudovačka gradina, naseobinsko-obrambenog karaktera, nalazila se u sjevernom djelu sela Gudovac, bila je nizinskog tipa te promjera oko 50 metara. Podignuta u močvarnom i podvodnom okolišu čemu je pridonio obližnji potok Plavnice, jedan je od mnogih razloga zašto su se tu nastanili srednjovjekovni plemići.