Robert Roviščanec, poduzetnik koji je samostalno krenuo u poduzetničke vode 2021. godine, otvorio je tvrtku IPS CNC Technology d.o.o.. Tvrtka se specijalizirala za proizvodnju strojnih dijelova namijenjenih autoindustriji, medicini, prehrambenoj industriji te sektorima solarnih tehnologija.

Iako je prvotno 2021. godine želio pronaći poslovni prostor izravno u Čazmi, ponude nisu zadovoljile njegove potrebe, pa je privremeno pronašao prostor u Križevcima.

Početni planovi obuhvaćali su otvaranje logističkog centra i okupljanje manjih tvrtki s visokokvalitetnim proizvodima koje nemaju pristupa većim kupcima. Roviščanec je želio da njegova tvrtka postane poveznica između tih tvrtki i krajnjeg kupca. Međutim, ubrzo je shvatio da vlastita proizvodnja predstavlja ključnu komponentu poslovanja te je stoga nabavio svoje strojeve.

 – Vrlo brzo sam shvatio da bez vlastite proizvodnje ne možeš funkcionirati jer se ne možeš samo oslanjati na druge, nego moraš imati svoju sigurnost da to sve funkcionira. Nakon toga sam nabavio četiri stroja, a u planu je preseljenjem u Čazmu nabava još dva, najavio je Roviščanec i dodao kako osim plasmana svojih proizvoda ima i osam dobavljača koji rade za njega.

Proizvode plasira na tržišta Njemačke, Austrije i Švicarske, a uskoro očekuje potpisivanje ugovora s klijentom iz Litve. Trenutno surađuje s osam dobavljača. Uz petnaestak trenutno zaposlenih, u planu su i nova zapošljavanja, za početak pet osoba.

– Tko god je zainteresiran za posao može mi se slobodno javiti, preferiramo ljude koji imaju iskustva rada u CNC obradi, ali ne isključujem ni ljude koji imaju volju i želju naučiti raditi, kazao je Roviščanec.

Preseljeni pogon biti će smješten u bivšoj hali Čazmatransa u centru Čazme. Prostor je trenutno u fazi uređenja, a selidba strojeva planira se nakon završetka radova.

– Čazma je Čazma. To je naš grad i oduvijek mi je bila želja biti u Čazmi. Kada sam razmišljao o tome da se osamostalim, uvijek je plan bio da to bude u Čazmi. Volim Čazmu, u njoj živim i u njoj vidim život moje obitelji, kazao je.

Zanimljivo je i kako su skoro svi sadašnji zaposlenici s područja Grada Čazme i okolice te svaki dan na posao putuju u Križevce.

– Iako su prvotni planovi bili da imam zaposleno dvadeset ljudi, mislim da će se u dogledno vrijeme taj broj i povećati. Naše knjige poslova su pune mjesecima unaprijed, isto tako i dobavljači koji rade za mene su puni, a opseg poslova raste, dodao je.

Ističe i kako u poslu CNC obrade postoji velika konkurencija, ali smatra da ima prednost jer već dvadeset godina djeluje u tom sektoru, a nekoliko godina živio je i radio u Njemačkoj, stoga dobro poznaje zahtjeve i potrebe njemačkog tržišta.

– Kupci nas prepoznaju po kvaliteti naših proizvoda. U proteklih četiri mjeseca privukli smo i tri nova kupca, što jasno ukazuje na našu uspješnost, zaključio je Roviščanec.

Očekuje se da će novi pogon tvrtke IPS CNC Technology u Čazmi biti u potpunosti operativan do sredine ožujka označavajući novo poglavlje u razvoju ovog uspješnog poduzetničkog poduhvata.