U organizaciji Lige protiv raka BBŽ, Kluba laringektomiranih osoba Bjelovar, Udruga žena oboljelih od karcinoma dojke Biser Bjelovar te u suradnji sa Zavod za javno zdravstvo BBŽ u Bjelovaru je održana javnozdravstvena i humanitarna akcija “Dan mimoza”, u svrhu senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o prevenciji raka vrata maternice.

Cilj Dana mimoza i Nacionalnog dana protiv raka vrata maternice je osvijestiti žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite ginekološke preglede. 

U Hrvatskoj posljednjih 10 godina bilježimo oko 310 slučajeva i oko 120 smrti od raka vrata maternice godišnje. Za razliku od većine drugih sijela raka, ovaj se javlja u nešto mlađoj dobi – prema posljednjim podacima Registra za rak, u 2021. je trećina novooboljelih žena bila mlađa od 50 godina, a rak vrata maternice je treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače).

Prema podacima o smrtnosti, u 2022. godini od raka vrata maternice u Hrvatskoj umrlo je 109 žena (stopa 5,5/100 000), od kojih je trećina bila mlađa od 60 godina.

Glavne mjere prevencije su edukacija o rizicima i načinima zaštite, cijepljenje protiv HPV-a, redoviti preventivni ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test i testiranje na HPV-e, nešto što je nužno kako bi žene očuvale vlastito zdravlje.