Blagdan svog zaštitnika sv. Vinka u vinogradu obitelji Furmek u Mikloušu u subotu 20. siječnja obilježili su članovi Udruge vinogradara i vinara Čazma i tako na simboličan način označili  početak vinogradarske godine.

Iako je Udruga u ovom vinogradu već obilježavala Vincekovo po prvi put je domaćin bio mladi gazda, Mateo Furmek koji je od oca Mladena preuzeo brigu o gotovo hektar vinograda u kojem uzgaja nekoliko sorti vinove loze. Tu je graševina, bijeli pinot, nešto merlota i škreta te  crnog siraha.

Mateo Furmek

– Imamo već iskustva iz prijašnjih organizacija, nije to samo moja organizacija, to je organizacija udruge, tako da je tim dijelom lakše, a sv. Vinko sam po sebi, mislim da bi  svakom vinaru trebao biti među bitnijim blagdanima, ipak je on simbol početka nove vinogradarske godine, kaže Mateo koji se nada da će nova vinogradarska godina biti dobra, a nije nezadovoljan ni prošlom.

– S obzirom da se dosta ljudi dosta žalilo na prošlu godinu, ja se nemam potrebe žaliti jer mi je bila dosta dobra, ali mislim da je to sve zbog dobrih termina zaštite, rekao je.

Čazmanski vinogradari svake godine obilježavaju Vincekovo u drugom vinogradu, sve to kako bi članovi i gosti upoznali sve vinogradare i vinograde i kako bi se družili na različitim mjestima, rekao nam je predsjednik Udruge Ivan Katalenić koji nakon Vincekova najavljuje skoru redovnu godišnju skupštinu društva, a počele su i pripreme za 11. Čazmanski vinokap, međunarodnu izložbu vina. Iako je tek početak godine članovi Udruge već su sudjelovali na jednoj izložbi vina, onoj u Virju.

Ivan Katelenić

– Tri člana naše udruge su sudjelovala, dobili smo srebra i to visoka srebra, već prema zlatu, tako da smo  prezadovoljni. To je bila prva izložba mladih vina. Neka vina nisu još  filtrirana, nije to još onako pravo vino da to tako kažemo, ali mi smo zadovoljni, rekao je Katalenić.

U prelijepom zimskom ambijentu, uz kobasice, meso i špek pečene na vatri, grah i naravno dobru kapljicu, simbolično su orezani trsovi, a obred je ovaj put bio vođen ženskom rukom. Možda je i to najava dobre vinogradarske godine.