Župan Marko Marušić ovoga utorka, 16. siječnja, potpisao je u Šandrovcu ugovore s lovačkim društvima o dodjeli novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Lovci s područja cijele županije uveličali su svojim prisustvom ovaj događaj, dok su sve prisutne na početku pozdravili domaćini predsjednik Lovačke udruge „Lane“ Šandrovac“ Dalibor Horvat i općinski načelnik Dario Halauš koji je izjavio kako su lovačke udruge druge po važnosti u lokalnim sredinama i rade važan posao u kojem ih treba podržati.

Potpisivanje ugovora pozdravio je i predsjednik Lovačkog saveza BBŽ Branimir Stankić koji se zahvalio što Županija dodjelom novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva  omogućuje i olakšava rad svim županijskim lovačkim udrugama te se nada da će se uspješna suradnja nastaviti i dalje.

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor koji se na početku zahvalio županu Marušiću na potpori prilikom proslave blagdana sv. Huberta koja je održana prošle godine u Bjelovaru, a pohvalio je i činjenicu da je Bjelovarsko-bilogorska županija jedna od vodećih županija po izdvajanjima u lovstvo.

– Najviše će sredstava biti isplaćeno za predatore. Čagalj se širi tako da jedna od metoda sigurno poticajnih je i stimulacija odstrela da bi se smanjio broj predatora, a povećao broj divljači. Jelenska divljač se povećava, na žalost srneća divljač je u padu u Bjelovarskoj županiji. Morat će se nešto poduzeti. Imat ćemo jedan sastanak  s Ministarstvom da pokušamo na razini Hrvatske riješiti jednim dijelom metilj kod jelenske, a drugim dijelom utjecati na povećanje srneće divljači, jer ako se ovako nastavi za desetak i više godina, neki drugi ljudi će sjediti ovdje razgovarati o tome da smo nekad imali srneću divljač po kojoj je posebno ova županija bila poznata i po brojnosti, ali i po trofejnoj vrijednosti, rekao je Budor.

Inače, Županija je krajem prošle godine raspisala javni poziv za dodjelu novčanih sredstava za potporu razvoju i unapređenju lovstva, a nakon provedenog javnog poziva ukupno je zaprimljeno 144 zahtjeva ukupne vrijednosti nešto više od 77 tisuća eura za  deset namjena, od kojih je najveći interes bio za stimulaciju odstrela predatora. Jedna namjena za koju su lovačke udruge pokazale interes je i prevencija i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja.

Župan Marko Marušić

– Sve  namjene smo kreirali i kreirat ćemo u budućnosti u suradnji s našim lovačkim savezom. Mi ćemo  tijekom ove godine razgovarati što je najpotrebnije i onda ćemo krajem  godine opet raspisati javni poziv za iduću godinu. Koristim priliku da zahvalim  na svemu što činite po pitanju i divljači, ali naravno i čuvanju prirode i vjerujte da ćete tu i dalje imati još veću i jaču podršku. Sredstva sigurno dolaze u prave ruke i siguran sam i veselim se i našoj daljnjoj zajedničkoj suradnji u unapređenju i razvoju lovstva na području naše županije, izjavio je župan Marušić i svim lovcima poželio dobru kob u 2024. godini.