Ponedjeljkom je u Grubišnom Polju tržni dan. Među trgovcima je redovita ujedno i najstarija kumica na tom placu Velikozdenčanka Danica Novak. Iako je u godinama u kojima zamišljamo ljude kako najčešće obavljaju sitne kućanske poslove, sjede u naslonjačima i uz čaj ili kavu pregledavaju tv program, ispunjavaju križaljke ili čavrljaju s ukućanima, rodbinom, prijateljima ili susjedima, igraju se s unučadi, D. Novak je u punom pogonu.

Naime, nije joj tržnica strana, jer na njoj boravi od davne 1970. godine otkada je s mužem krojačem, prodavala tekstilne predmete.-Sad sam ostala sama-priča D. Novak. Naime, suprug je preminuo, a poslije je, nažalost, doživjela još veću obiteljsku tragediju. Preminula joj je kćer, a potom ubrzo i sin, pa su joj sada obitelj četvero unučadi i petero praunučadi, koji ne žive s njom.

No, ono što je gotovo nevjerojatno u svojoj 74. godini i dalje sama održava hektar i pol nasada lješnjaka, pčelari na 30 košnica i te proizvode uz poneko jaje prodaje na tržnici. Što ju pogoni ?-Ponajprije mala mirovina od samo 1.600 kuna. Kuća je velika, pa su i režije velike. Prometa je slabo. Nekada manje, nekada više pa se ipak ponešto nađe. Nije to više tržnica što je nekada bila-kaže D. Novak.

Više pročitajte u novom broju 043 Bjelovarsko-bilogorskog vjesnika koji izlazi 21. prosinca