Sveti Nikola je zaštitnik pomoraca, djece i obitelj. Svake godine mu se veselimo očekujući ga u noći s 5. na 6. prosinca pritom ostavljajući svoje čizmice u prozorima kako bi nam ujutro, na samu svetkovinu „sletjeli“ pokloni. I sada vam donosimo nekoliko zanimljivosti o ovoj temi.

Sveti Nikola je jedan od najpopularnijih svetaca u katoličkoj crkvi, a, iako je umro u Turskoj, njegovi ostaci se čuvaju u Italiji. Bio je svećenik, širio vjeru te činio mnoga dobra po svijetu. Uz njega se veže jedna priča o ocu koji je imao tri kćeri, ali ne i dovoljno novca da ih uda pa mu nije preostalo ništa drugo nego pokušati prodati njihovu ljepotu.

Kako bi ga spriječio u tome, Nikola je noću ostavljao zlatnike sve dok i posljednja kćer nije imala dovoljno za miraz, a sve to kako bi djevojke živjele dostojan život. Upravo zbog ovoga se vjeruje da u noći s 5. na 6. prosinca ovaj svetac dolazi i na naše prozore te u čizmama ili visećim čarapama ostavlja poklone. Dakako, ukoliko smo bili dobri i zaslužili ih.

Nadalje, Sveti Nikola se u unešićkom kraju (krajnji jug Hrvatske) štuje kao zaštitnik male djece, putnika i pomoraca. Djeca ostavljaju čizmice koje su prethodno pažljivo očistila jer o tome ovisi veličina, odnosno kvaliteta dara. Ako su bila dobra, djeca ujutro pronalaze jabuke, orahe pa i bademe te su tom prilikom jako sretna. U Danilu Gornjem (šibenski kraj) djeca dobivaju darove i na Svetog Nikolu i na Svetu Luciju. Na Svetoga Nikolu daruje ih otac, dok na Svetu Luciju dariva majka. Nakon toga im majka prži provrtače.

Kaštelani blagdan Svetog Nikole (Mikule) zovu i „Mornarski dan“, a u Kaštel Starom djeca se vesele Svetom Mikuli jer im on ostavlja darove u njihovim bičvicama koje su oni dan ranije stavili da vise. Ovaj svetac je, prema vjerovanju u Badljevini kod Pakraca u prošlosti nosio veliku biskupsku kapu te veliki štap, a pratila su ga dva bijela anđela s krilima i crni vrag s rogovima – Krampus. Također, vinkovačka sela su poznata po tome što se netko od tamošnjih mještana obuče u Svetoga Nikolu i Krampusa.